Panasonic, Sony és NHK közös fejlesztésű 8K TV 2020-ra

1. Oldal

A Panasonic és a Sony a japán műsorszolgáltató NHK és mások partnereiként a 8K felbontású televíziókhoz fog technológiát fejleszteni, azzal a céllal, hogy a 2020-es tokiói olimpiára időben legyenek 8K TV-k a piacon.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, az NHK japán műsorszóró társaság kísérleti 8K felbontású adást sugárzott a nemrég véget ért Riói olimpia során azzal a céllal, hogy a teljes 2020-es tokiói olimpiát már 8K-ban közvetíthessék.

A Panasonic-NHK Super Hi-Vision plazma képernyője 2012-ből
A Panasonic-NHK Super Hi-Vision plazma képernyője 2012-ből


A Nikkei riportja szerint az NHK partnereként a Panasonic a Sony és más japán cégek egy „teljesen japán szövetséget” hoznak létre. Ez a szövetség együtt fejleszti majd a 8K (7.680 x 4.320 pixel) felbontású TV technológiát.

A Panasonic és a Sony együttműködésének nem titkolt célja az is, hogy visszaszerezzék elveszített TV piaci részesedésüket dél-koreai és kínai riválisaiktól, és reményeik szerint így csökkenthetik fejlesztési költségeiket is. A kisebb cégek a videotömörítésen, a hangon és képfeldolgozó technológián dolgozva járulnak majd hozzá a csapatmunkához.

A riport szerint a Sony azt tervezi, hogy 2020-ban jelenik meg 8K TV-jével, a Panasonic azonban nem jelölt meg időpontot, de feltehetően még időben piacra lép hasonló készülékével a 2020-es tokiói olimpiára. Mindkét cég várhatóan más a 8K felbontást támogató termékeket is kínál majd, köztük kamerákat.

Még 2011-ben a Sharp mutatott be 8K4K LCD képernyőt és 2015-ben már meg is lehetett vásárolni az első ilyen készülékeket. A Samsung és az LG is bemutattak már 8K TV-ket kiállításokon az elmúlt évek során, és várhatóan idén vagy 2017-ben piacra is lépnek az első fogyasztóknak szánt 8K TV-kkel, mint az LG 98UH9800.

Kapcsolódó linkek:

Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás
8K és virtuális valóság (VR) közvetítés is lesz a riói olimpiáról
LG 98UH9800: rövidesen kapható a 8K TV
YouTube: már 8K felbontású is lehet a videofolyam
Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást
IFA 2011: Sharp Super Hi-Vision 8K4K LCD képernyő demó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .