Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás

1. Oldal

Az NHK japán műsorszóró társaság elindította a világ első 8K felbontásban is sugárzó műholdas tesztcsatornáját, melynek célja a 2020-as tokiói olimpia 8K közvetítése a háztartások számára.


A televíziózás megújításában élenjáró NHK nyolc éve dolgozik az UHDTV szabvány részét képező Super Hi-Vision televíziós rendszeren. A 2014 elején lefektetett ütemterv szerint halad célja felé az NHK, hogy a 2020-as tokiói olimpia megnyitóünnepségét már 8K felbontásban közvetíthessék a háztartások számára. Ennek megfelelően idén elindították az első kísérleti 8K műsorsugárzást.

Super_Hi-Vision.jpg
A műholdas tesztcsatorna által sugárzott 7.680 x 4.320 pixel felbontású műsorok egyelőre még nem nézhetőek otthoni TV-ken, annak ellenére, hogy 130.000 $ (kb. 36 millió Ft) körüli áron már kapható a Sharp világelső 8K TV-je, és az LG valamint a Samsung is várhatóan kínál majd ilyen készüléket még idén. A technológia ugyanis még nincs kész, így nincsenek a fogyasztók számára elérhető vevőkészülékek sem.

Az NHK a technológia finomítására és népszerűsítésére hatalmas 8K képernyőket állított fel Japán hat különböző pontján, ahol az érdeklődők natív 8K vagy felskálázott 4K tartalmakat nézhetnek minden nap délelőtt 10.00-tól, 17.00 óráig. Az itt elérhető műsorkalauz szerint művészeti, sport, koncert- és dokumentumfilmek, alkotják a műsort, ami aztán kibővül a riói olimpia nyitóceremóniájának és sporteseményeinek közvetítéseivel.

8K tartalmak először a YouTube 8K video streaming révén váltak széleskörűen elérhetővé, de az NHK kezdett elsőként 8K felbontású műsorsugárzásba. A tesztcsatornával kapcsolatos technikai részletek nem ismertek, de a korábbi tesztek során HEVC (H.265) tömörítést és 85 Megabit/sec adatátviteli sebességet alkalmaztak.

Kapcsolódó linkek:

8K és virtuális valóság (VR) közvetítés is lesz a riói olimpiáról
LG 98UH9800: rövidesen kapható a 8K TV
YouTube: már 8K felbontású is lehet a videofolyam
Kész a teljes specifikációjú 8K Super Hi-Vision lézer vetítő
A foci VB-ről 8K felvétel is készül
Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .