A független európai filmstúdiók a HD DVD-t támogatják

1. Oldal

Kis sikert könyvelhet el a következő generációs optikai lemezek formátumháborújában a HD DVD, mivel a The Financial Times riportja szerint az öreg kontinens független filmeseinek többsége támogatja majd.
HD-DVD_logo_150px.JPGAz európai független filmstúdiók és produkciós cégek közül sok (Studio Canal, Pathe, Filmax, Imagion, Nixbu) támogatja a Blu-ray Disc-el szemben a HD DVD-t. A The Financial Times beszámolója szerint eddig már 35 európai film jelent meg HD DVD-n, míg Blu-ray műsoros lemez tíznél kevesebb.

Az újság szerint a Toshiba és az ugyancsak a HD DVD-t támogató Microsoft marketingkampányba fogott, az európai filmstúdiók meggyőzésére, s ennek eredménye a siker. A cikk Rodolphe Buet-et a Studio Canal marketingvezetőjét idézi: „Sokkal több elkötelezettséggel találkoztam a HD DVD, mint a Blu-ray partnerek részéről. 2006 közepén találkoztam a Sony-val, de a támogatás lényegesen alatta maradt annak, amit a HD DVD partnerek ajánlottak fel.” A nyilatkozó azt is elismeri, hogy a formátumháború megfordulhat, amint a Blu-ray ipar komolyabban kezd koncentrálni Európára a későbbiek során. „Mind az a munka, amit a nagyfelbontás kapcsán végzünk hasznos lesz a Blu-ray lemezek előállítása során is, ha a Blu-ray szabvány győz. Könnyű lesz pozíciót váltani”, tette hozzá Rodolphe Buet.

Természetesen mindez jól jön a HD DVD számára, különösen hogy eddig főleg a Blu-ray számolhatott be sikerekről, ami mindenekelőtt a vezető hollywoodi filmstúdiók szélesebb körű támogatásának tudható be, s ami miatt idén eddig a Blu-ray HD DVD eladási arány kb. 2:1. Egy hollywoodi producer és egy Blu-ray technológiában érdekelt cég azonban nemrég hozott létre Edge of Light Media néven vállalkozást, mely azon igyekszik, hogy Blu-ray lemezeket készítsen és terjesszen független filmkészítők számára.

Kapcsolódó linkek:

A Blu-ray és HD DVD lejátszók árcsökkenése a DVD-két követi
A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
Németországban egyelőre a HD DVD vezet a Blu-ray Disc-el szemben
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .