A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)

1. Oldal

E héten kerül üzletekbe a Sony PlayStation 3 (PS3) Japánban és az USA-ban, és a Microsoft Xbox 360 HD-DVD kiegészítő meghajtó világszerte. Mindez meghatározó fontossággal bírhat a kéklézeres optikai lemezformátumok háborújában is.
A Blu-ray Disc lejátszóként is szolgáló PS3 és az Xbox 360-at HD-DVD lejátszásra alkalmassá tevő meghajtó egy időben lesz elérhető, az Egyesült–Államokban és Japánban. Ezen országokon kívül csak a Microsoft játékkonzoljának kiegészítője lesz kapható, a PS3-ra a világ többi részének, így Európának is várnia kell még, a legutolsó ígéret szerint legalább márciusig.

Sony_PS3_Xbox360_HD_DVD.JPG
Azt a 100.000 darab PS3-at amit a Japán piacra szánt a Sony már tegnap elkezdték árulni. Tokiói jelentések szerint tömegek álltak sorba órákkal az elektronikai boltok reggel 7 órás nyitása előtt, és bár nem tudni, hogy milyen készletek álltak rendelkezésre, 13 órára már minden elfogyott.

Az Egyesült Államokban november 17-én kezdődő értékesítés során hasonló tumultuózus jelenetekre lehet számítani, mert a hatalmas igényeket biztosan nem elégíti ki a mindössze 400.000 darab készülék. A Best Buy például már kénytelen volt törölni az összes előrendelést, az eBay aukciós weboldalán pedig 1.775 dollárt (kb. 360.000 Ft) is kínálnak PS3-ért, holott a drágábbik változat hivatalosan ajánlott ára is csak 599 dollár (kb. 122.000 Ft).

Bár a Sony továbbra is ragaszkodik eredeti tervéhez, hogy jövő március végéig 6 millió PS3-at szállít majd le, de elemzői vélemények szerint ez a cél valószínűleg nem érhető el.

Az Xbox 360 kiegészítő HD-DVD egységének forgalmazásával kapcsolatban nem ismertek különösebb nehézségek. Az a világon mindenütt szinte egyszerre jelenik meg, és ára is igen kedvezőnek tűnik. A Microsoft mindenesetre nagyon bízik benne, hogy a versenytárs botladozó indulását kihasználva tovább növelheti piaci részesedését, és az eddigi nagyjából hatmillió eladott konzol vásárlói mellé továbbiakat toborozhat.

Nem kétséges, hogy mindez komoly kihatással lehet a nagyfelbontású lemezformátumok közötti versengésre. A Sony a kezdetektől a piacot elárasztó milliónyi PS3 ígéretével csábította a Blu-ray Disc mellé a hollywoodi filmipar javarészét. Most a stúdiók egy része vár és figyel milyen hatással lesz a lemezeladásokra a PS3. Másrészük eleve úgy érzi, ha előre tudta volna, hogy a konzol ennyit késik, és a vártnál jóval kevesebb kerül belőle piacra, nem biztos, hogy csatlakozott volna a Blu-ray táborhoz.

Az biztosra vehető, hogy a PS3 megjelenésével rövidesen több háztartásban lesz Blu-ray Disc lejátszásra alkalmas készülék, mint ahány asztali nagyfelbontású lemezlejátszó együttvéve. Az Xbox 360 HD-DVD kiegészítő egység, valamint a Toshiba és más gyártók második generációs HD-DVD lejátszóinak megjelenésével azonban a következő helyzet prognosztizálható az év végére. Valószínű, hogy a dedikáltan HD-DVD lejátszásra alkalmas készülékek száma továbbra is fölülmúlja majd azon PS3 tulajdonosok számát, akik nemcsak játékokra, de Blu-ray filmek vásárlására is költenek. Az utóbbiak száma megjósolhatatlan, s ez a bizonytalanság a PS3 megjelenése után is még hónapokig fennáll majd.

Ha viszont az idő előrehaladtával, és az egyre több eladott PS3 ellenére nem fut fel dinamikusan a Blu-ray Disc műsoros lemezek eladása, akkor várható, hogy a csak az utóbbi formátumot támogató hollywoodi stúdiók közül egy vagy több semleges pozícióra vált, és elkezd mindkét formátumban lemezeket megjelentetni. Ez a Blu-ray Disc tábor összetartásának eróziójához vezethet, és a HD-DVD komoly elismerését jelentené.

Kapcsolódó linkek:

Microsoft Xbox 360: 1080p lejátszás az új rendszerfrissítéssel
Versenyben a HD lejátszás alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
Európában később lesz kapható a Sony PlayStation 3
Microsoft: az Xbox 360 HD-DVD külső egység működik
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .