A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei

1. Oldal

A Samsung SDI 2009-től már gazdaságos mennyiségben lesz képes közepes és nagyméretű AMOLED képernyőpanelek gyártására, az LG Display pedig 2011-re tervezi a 82 centis (32 inch) OLED TV-k tömeggyártását.
Az aktívmátrix szerves fénykibocsátó diódás (AM)OLED paneleket jelenleg kis- és közepes méretű képernyők céljára alkalmazzák. Woo-Jong Lee a Samsung SDI mobil display marketingcsoportjának alelnöke szerint a közepes és nagyobb méretű AMOLED panelek szélesebb körű, monitor, notebook és TV célú felhasználása 2009-ben és 2010-ben várható.

Samsung_79cm_OLED.jpg
A Samsung SDI első 79 centis (31 inch) AMOLED képernyője az idei CES-en került bemutatásra.

Jelenleg a legnagyobb kérdés az AMOLED panelek tömeggyártásával kapcsolatban a gyártási költségek, de Lee elmondása szerint amint elérik a hárommillió egység kapacitást az már gazdaságos mennyiség és a gyártási költségek is kezelhetőbbek. Lee rámutatott, hogy a Samsung SDI a jelenlegi 1,5 millióról 2009-ben éri el hárommillió paneles kapacitást. A cég várhatóan 2010-re aztán újra megduplázza kapacitását.

Egy másik kérdés mellyel az AMOLED technológiának szembe kell néznie az LCD és PDP technológiákkal szembeni versenyben az olyan nagyobb képméretű alkalmazások esetén, mint a TV-k, a teljesítményfogyasztás. Jelenleg az OLED-ek meghajtó-feszültségét két eljárás határozza meg – az elektromos töltés injektálása és átvitele – melyek mindegyikén javítani kell, hogy csökkenthető legyen az említett feszültség.

Az LG Display 8. generációs LCD panelgyártó beruházásával egyidejűleg az AMOLED panelek fejlesztésében is előrelépést tervez. Annak ellenére, hogy az AMOLED-ek főképp kisebb méretű panelekben kerülnek alkalmazásra, az LG Display továbbra is befektet a nagyobb méretű panelekbe is, és 2011-re ütemezi a 82 centis (32 inch) OLED TV-k tömeggyártását.

Kapcsolódó linkek:

Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam
79 centis AM OLED panelt fejlesztett ki a Samsung SDI
A Toshiba későbbre halasztotta OLED TV-je piaci megjelenését
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
2012-től már versenyre kel az OLED TV az LCD TV-vel
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .