A Texas Instruments továbbra is bízik a hátulról vetítős TV-k jövővőjében

1. Oldal

A mikrodisplay hátulról vetítős TV-k (HVTV) részesedése az utóbbi időben jelentősen csökkent az LCD és plazma TV-khez képest. Az ezekben leggyakrabban alkalmazott DLP képmodulátor gyártója, a Texas Instruments (TI) azonban optimista.


Négy-öt éve 120 cm képátló feletti plazma TV-k még drágák voltak, ilyen LCD TV-ket pedig még nem is lehetett kapni. A vásárlók többsége ezért a megfizethetőbb hátulról vetítős TV-ket (HVTV) vagy közkeletűen projektoros TV-ket választották, nagyképernyős készülékre vágytak. De az LCD és plazma TV-k árának zuhanásával a HVTV-k piaca egyre szűkül, s ezért több nagynevű TV előállító már ki szállt az üzletből, köztük legutóbb Sony hagyott fel a HVTV-k gyártásával.

A HVTV-kben leggyakrabban alkalmazott képmodulátor gyártója, a Texas Instruments (TI) 2007. utolsó negyedévi DLP chip eladása 21%-al esett vissza 2006. hasonló időszakához képet. A Samsung, a Mitsubishi és a Toshiba továbbra is gyárt még DLP HVTV-ket, de a piackutatók előrejelzései az ezek iránti kereslet további csökkenését jósolják.

A TI vezetői szerint azonban az elemzők nem veszik figyelembe termékfejlesztésének hatásait. A DLP termékek márka- és marketingmenedzsere Doug Darrow szerint: „A legtöbb elemző az eredmények előrejelzésekor egy visszapillantó tükröt használ. Nem gondolnak a technológiai trendekre. Mi egy másfajta fogyasztót szolgálunk ki, a házimozi rajongókat.”

DPL_DarkChip4.jpgA legutóbbi CES 2008-on a TI már olyan új DLP chippel rendelkező hátulról vetítős HDTV-t mutatott be, mely az eddigieknél kétszer nagyobb, a plazma TV-k fényerőt tudott előállítani. Az eddigiekhez képest kétszer fényesebb és az 500.000:1 kontrasztarányú – a jelenleg használatos chippel ez tipikusan 20.000:1 – képet a fénykeverést vezérlő DLP chip optimalizálásával és a készülékben alkalmazott szintén továbbfejlesztett LED-es megvilágítással érték el. Ez utóbbi révén az előállított színspektrum is nagyobb, és 240Hz-es képmegjelenítési módjának köszönhetően 100%-al jobb, a plazma és LCD TV-ket is fölülmúló a mozgásmegjelenítés. A LED-es megvilágítási rendszer fejlesztésében a vezető LED gyártó Luminus Devices működött közre. A bemutatott DLP HDTV a LED

lezertTV.jpg
A CES 2008-on már megjelent az első lézer megvilágítású HVTV is a Mitsubishi jóvoltából, de persze a gyártók továbbra is alkalmazzák fényforrásként az eddig használt nagyfényerejű lámpákat is.

Az új DLP chip kétszeresére növelt fényerő lehetővé teszi, hogy a képernyő fényessége nagyobb nézőszögből is azonos maradjon, vagyis már nemcsak egy bizonyos pontból nézve tökéletes a kép.

Ma már HVTV készülékek mélysége sem probléma, sőt ugyanúgy falra akaszthatóak, mit a plazma vagy LCD TV-k. A TI kifejlesztett egy olyan prototípus készüléket, mely nem egészen 18cm vastag.

A fejlesztők tovább dolgoznak a DLP technológia révén megvalósítható sztereo (3D) képmegjelenítésen is. Ennek egyik változataként a számítógépes játékok kedvelői számára kifejlesztették azt a megoldást, melynek révén ugyanazon a képernyőn más-más képet láthat két, eltérő szemüveget viselő játékos. A TI arra számít, hogy februárra már 500.000 3D megjelenítésre alkalmas készülék lesz a vevőknél, ami hosszútávon ösztönzőleg hathat a filmstúdiókra, hogy alkalmas nagyfelbontású 3D filmeket jelentessenek meg lemezen.

A DLP chip méretének csökkentésével nemcsak az előállítási költségek csökkennek, de lehetőség nyílik új alkalmazások előtt is. A CES 2008-on olyan gyufásdoboz méretű miniatűr vetítőegységet is bemutattak zárt ajtók mögött, mely mobiltelefonba is beépíthető.

Kapcsolódó linkek:

CES 2008: a Mitsubishi bemutatta lézer TV-jét
A Sony felhagy a hátulról vetítős TV-k gyártásával
DLP: jön a DarkChip 4 DLP chipkészlet és kész a 3-D HDTV technológia
A DLP SmoothPicture technológiáról
DLP: keskeny, LED-es, 1080p HDTV, 100.000:1-nél nagyobb kontrasztaránnyal
LED-ek a DLP vetítéstechnikában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .