CES 2008: a Mitsubishi bemutatta lézer TV-jét

1. Oldal

A Mitsubishi ígéretének megfelelően bemutatta első lézer TV-jét, mely nemcsak rendkívüli színeivel ejtette ámulatba sajtóbemutató résztvevőit, de azzal is, hogy a beépített REAL D technológiával 3D sztereó képélményt is képes nyújtani.
A Mitsubishi három 165 centis (65 inch) képátlójú lézertévéjét egy látványos show műsorral körítve mutatták be Las Vegas egy szállodájának éjszakai klubjában. Magukról a készülékekről a Moulin Rouge, a Csillagok háborúja és más ismert filmek részleteit láthatta a közönség.

CES_Mitsubishi_lezer_TV1.jpg
A gyártó állítása szerint ezek a képernyők „az otthoni szórakoztatásban azelőtt sosem látott színeket szolgáltatnak”, s hogy számszerűsítsék is a dolgot, szerintük a lézer TV kétszer annyi színt nyújt, mint napjaink HDTV-i, melyek csak az emberi szem által látható színek 40%-át képesek produkálni.
A Mitsubishi a lézerfény spektrális koherenciája, tisztasága révén képes elérni mindezt.

A cég azt is demonstrálta, hogy a lézertévé térhatású (3D) képmegjelenítésre is alkalmas, s ehhez a REAL D technológiáját használták fel a készülékekben. A mellékelt, fényzáró szemüvegeken keresztül a nézők a Beowulf, egy sportesemény és a U2 3D koncertfelvételén élvezhették a sztereó képhatást.

CES_Mitsubishi_lezer_TV2.jpg
A Mitsubishi a lézer TV hangsúlyozottan kedvező alacsony teljesítményfelvételén kívül egyelőre semmilyen technikai részletet, specifikációs adatot nem hozott nyilvánosságra a bemutatott készülékekről. Az sejthető, hogy a készülékben egy DLP képmodulátor chip vetíti a három alapszínnek megfelelő lézerfényt hátulról a képernyőre.

A bemutatót megtekintők beszámolói szerint a látott kép színei meglepően élénkek voltak, különösen az elsődleges színeket, a vöröset, zöldet és kéket emelték ki sokan, de volt, aki a sárgákat is dicsérte. Akadtak, akik szerint azonban a látott színek túlságosan is élénkek voltak. A feketéket kellően mélynek és a kontrasztot intenzívnek minősítik a beszámolók.

A Mitsubishi a lézer TV-ket az évvégéhez közeledve szándékozik piacra vinni, s áráról csak annyit tudni, hogy az inkább a magasabb kategóriába tartozik majd.

Kapcsolódó linkek:

A lézer TV talán féléven belül termék lehet
A Mitsubishi a CES 2008-on mutatja be a lézer TV-t
Mitsubishi lézer HDTV még idén?
Lézeralapú HDTV-t mutat be a Novalux a CES 2007-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .