Android 14 TV-re: kész és gyorsabb működést ígér az új verzió

Már elérhető az Android 14 Android TV-s és Google TV-s eszközökre, amelyek idén talán már meg is jelennek.


A Google döntése értelmében az Android 13 helyett egyből az Android 14 kerül a TV-s eszközökre. Korábban már kiderültek információk az Android TV 14 béta verzió új funkcióiról, és az Android Developers Blog most hivatalosan közöl részleteket az operációs rendszer következő generációjáról.

Android 14 TV

A bejegyzés szerint: „Elhozzuk az Android 14-et a TV-kre! Az Android következő generációja a teljesítmény, a fenntarthatóság, a hozzáférhetőség és a többfeladatos működés terén nyújt fejlesztéseket.”

A TV-s Android 14 a korábbi operációsrendszer-verziókhoz képest „pörgősebb, gyorsabban reagáló TV-s élményt” ígér, ami bizony rá is férne a platformra, mert sokan kifogásolják annak lassúságát. Kérdés persze, hogy miként teljesíthető ez az ígéret különösen a Google TV készülékek hardveres korlátait tekintve.

Android 14 TV energiamódok

Az Android 14 TV- s eszközök kiemelt újdonságaként a felhasználók megválaszthatják, hogy milyen legyen a TV energiafogyasztása készenléti üzemmódban. A hálózati funkciókat érintő három energiamód lehet alacsony (Low), optimális (Optimized) vagy megnövelt (Increased).

Még idén a Chromecast Google TV-vel és más az Android 14-et futtató bizonyos Google TV-k – egyes LG TV-khez hasonlóan – olyan frissítést kapnak, amivel okos-otthon központjaként működhetnek majd. Ha a Google TV tartalmaz Thread chipet, akkor hasonlóan, mint a Google Nest Hub és az Apple TV 4K úgymond Thread border router módján is működhet.

A „minősített” Android 14 TV modelleken támogatott lesz a kép-a-képben (PiP) mód, ami azonban jelenleg csak olyan médián kívüli videók használatára korlátozódik, mint például a biztonsági kamera képének megjelenítése.

A Google bejelentette azt is, hogy mesterséges intelligenciát tervez használni a tartalomajánlásokban és leírásokban. Ez a funkció várhatóan a korábbi Android verziót futtató TV-ken is megjelenik majd.

Egy a távirányító megtalálását segítő „Find my Remote” funkcióra való utalást is fellelhető az Android 14-ben.

Az Android 14 béta verzióban megismert új „varász-gyorsgomb” (Magic) funkciót és a Bluetooth fejhallgatók gyorsabb párosítását (Fast Pair) szerveroldali frissítésként már el is lehet érni egyes készülékeken.

A Google bejelentése szerint a TV-s Android 14 már elérhető. Az új rendszerszoftver várhatóan még idén megjelenik az első készülékeken. Egyelőre egyetlen tévégyártó sem jelentette be az Android 14 bevezetésének időzítését. Az új 2024-es Google TV modellek, köztük a Philips, a TCL és a Sony készülékei Android 12-vel érkeznek majd.

A jelenlegi Chromecast a Google TV-vel is még Android 12-t futtat. Elképzelhető, hogy a még csak híresztelésekben felbukkant megújuló hardverű Chromecast Google TV-vel lesz az első olyan készülék, amin Android 14 működik majd.

Az alábbi videó a Google TV és az Android TV OS újdonságait mutatja be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .