Apple tvOS 17: jön a FaceTime nagy képernyőre (Frissítve)

Az Apple TV a tvOS 17 által a FaceTime mellett új áttervezett Vezérlőközpontot és további új funkciókat kap, mint a „Keresd a Siri távirányítót”.


Frissítés:

Tegnap kikerült az Apple TV médiadobozok tvOS 17 frissítése számos új funkcióval. Az új szoftver a kameraintegráció alapjait is lefekteti.

Az első dolog, ami szembetűnik, hogy a tvOS 17 kezdőképernyőjén 5 helyett már 6 alkalmazásikont találunk egy sorban.

tvOS17_kezdőképernyő

Megújul a Vezérlőközpont a felhasználó helyzetéhez és a csatlakoztatott eszközökhöz alkalmazkodó dinamikus fülekkel és olyan új funkciókkal, mint az „Sleep Timer (Elalvás-időzítő)” és az értesítések elhallgattató „Do Not Disturb (Ne zavarj)”. Egyszerűbbé válik a csatlakoztatott AirPods és HomeKit eszközök vezérlése is.

A legnagyobb újdonság az Apple TV 4K FaceTime támogatása, ami jelenleg továbbra is csak iPhone illetve iPad kamerára és mikrofonnal működik, de híresztelések szerint előrevetíti annak lehetőségét, hogy a következő Apple TV illetve HomePod kamerát is tartalmazhat majd.

A tvOS 17 legtöbb új funkcióját az Apple júniusi közleménye (lásd alább) már ismertette, de nem mindet. Ezek közé tartozik a „Shared Spatial Audio”, ami tvOS 165-től támogatott funkció kiterjesztéseként egyszerre két pár AirPods fülhallatóban hoz létre akár Dolby Atmos térhangzást. Az egyetlen korlátozás, hogy két pár csatlakoztatott AirPods mellett nem működik a dinamikus fejkövetés.

Az Apple készülékek a biztonságot és az adatvédelmet tovább javítva mostantól támogatják a 802.1X hálózatokhoz való csatlakozást az EAP-TLS-t használva TLS 1.3-mal (EAP-TLS 1.3).


2023. június 12.:

A WWDC 23 alkalmával az Apple bejelentette a tvOS 17 őszi szoftverfrissítést, ami tovább szélesíti az Apple TV HD és különösen az Apple TV 4K médiadobozok funkcióit.

Apple-tvOS-17-FaceTime

A legfontosabb újdonság, hogy jön a FaceTime az Apple TV 4K-ra, mely a Continuity Camera támogatást kihasználva vezeték-nélkül csatlakozik a felhasználó kameraként és mikrofonként használt iPhone-jához vagy iPad-jéhez. A bejelentésben Bob Borchers, az Apple Worldwide termékmarketingért felelős alelnöke azt mondja: „a tvOS 17 a FaceTime és az új videokonferencia funkciók révén átalakítja az otthon legnagyobb képernyőjét, az Apple TV 4K felhasználóknak lehetővé téve, hogy bárkivel könnyen kapcsolatba léphessenek közvetlenül nappalijukból. Az új funkciók és fejlesztések egyszerűbbé és még élvezetesebbé teszik az Apple TV használatát, megerősítve, hogy az Apple vevői számára az abszolút legjobb megoldás a nappaliban.”

A Center Stage mindenkit tökéletesen bekeretezve tart a képernyőn, még ha mozog is. Az új gesztusalapú reakciók pedig lehetővé teszik a beszélgetőknek, hogy a kezükkel effektusokat generáljanak a képernyőn. Az Apple TV osztott nézetével (Split View) lehetséges, hogy az úgynevezett SharePlay során műsorokat vagy filmeket nézhessenek együtt a barátok vagy családtagok miközben a képernyő oldalán mindenkit láthatnak a FaceTime hívásban.

Az Apple azt mondja, hogy a Zoom és a Webex videokonferencia applikációk is megérkeznek az Apple TV-re még ebben az évben.

Az Apple Music Sing – a funkció, amivel a felhasználók együtt énekelhetik kedvenc zeneszámaikat – szintén integrálja az Iphone kamerájának és mikrofonjának Apple TV-vel való használatát biztosító Continuity Camera funkciót, így az éneklők láthatják magukat a képernyőn, a látottakhoz szórakoztató szűrőket adva.

Az Apple TV tvOS 17 szoftverfrissítés része az újratervezett Vezérlőközpont, mely mostantól a rendszer állapotát, benne az időt és az aktív profilt is megjeleníti, és további hasznos részletekkel bővül a felhasználó tevékenysége alapján, olyan új funkciókkal, mint például az elalvás-időzítő. Az is megfigyelhető, hogy a kezdőképernyőn egy sorban már nem 5, hanem 6 alkalmazás sorakozik.

Egy iPhone segítségével az éppen nem szem előtt lévő 2. generációs vagy újabb Siri távirányító is megkereshető. A távirányítóhoz közeledve a telefon képernyőjén egy kör növekszik, megerősítve a helyes irányt – az Apple magyarázta szerint.

„Emellett, amikor az iPhone távirányítójával kapcsolják be és kezelik az Apple TV-t, a felhasználók automatikusan váltanak profiljukra, így biztosítva hozzáférést legutóbb nézett műsoraikhoz és személyre szabott ajánlásaikhoz. Mostantól minden felhasználói profilhoz elmentésre kerülnek a további beállítások és preferenciák, köztük a rendszer nyelve és a párosított AirPods, még személyre szabottabb élményt nyújtva” – áll a közleményben.

További lehetőségként az iPhone vagy iPad által tárolt fotók és videók alapján automatikusan létrehozott emlékek mostantól képernyővédőként jeleníthetőek meg az Apple TV-n, illetve új képernyővédők is hozzáadásra kerülnek például az arizonai Monument Valleyről és a kaliforniai tengerparti vörösfenyőkről.

Apple tvOS 17 funkciók

Az Apple bejelentése szerint az iOS és a tvOS 17 révén intelligensebbé válik az AirPlay, hogy alkalmazkodni tudjon a felhasználó személyes preferenciáihoz és szokásaihoz. Az iPhone vagy iPad automatikusan javasolni fog olyan AirPlay eszközöket, amelyeket gyakran használunk, például az Apple TV-t. A funkció neve „Smart AirPlay suggestions”.

Még „az év vége előtt” a szállodákba is megérkezik az AirPlay – közölte a cég. Az iPhone és a szállodai TV egy QR-kóddal lesz párosítható.

Az Apple azt is bejelentette, hogy a „Hey Siri” ébresztőszót felváltja az egyszerű „Siri”, ami az Apple TV-re is vonatkozik, amikor HomePod, AirPod vagy más, az Apple TV-t vezérlő Siri kompatibilis eszközön keresztül adunk hangutasításokat.

Az Apple TV HD a korábbi Apple TV 4K és az új Apple TV 4K számára a tvOS 17 idén ősszel jelenik meg.

A tvOS 17 további funkciói a közlemény szerint:

  • Enhance Dialogue, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tisztábban hallják az Apple TV 4K-hoz párosított 2. generációs HomePod-on, mit mondanak a hangeffektusok, az akció(hangok) és a zene mellett egy filmben vagy TV-műsorban elválasztva a párbeszédet a háttérzajtól, és előrehozva azt a centercsatornára.
  • Dolby Vision 8.1 támogatása, amely a filmek és tévéműsorok szélesebb körében filmszerűbb vizuális élményt kínál az Apple TV 4K felhasználóinak dinamikus metaadatokkal.
  • Apple Fitness+ fejlesztések, köztük az Custom Plans (egyéni tervek), egy új mód a Fitness+ felhasználók számára, hogy egyéni edzés- vagy meditációs tervet kapjanak a nap, az időtartam, az edzéstípus és egyebek alapján; Stacks, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy több edzést és meditációt válasszanak ki, amelyeket zökkenőmentesen egymás után végezhetnek; és az Audio Focus, amivel a felhasználók a zene vagy az oktató hangerejét prioritásként kezelheti.
  • Külső VPN támogatás, amivel a fejlesztők VPN applikációkat hozhatnak létre az Apple TV-hez. Ez előnyös lehet a céges és oktatási felhasználóknak, akik privát hálózataik tartalmához szeretnének hozzáférni, így az Apple TV még több helyen lehet nagyszerű irodai és konferenciatermi megoldás.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .