Apple TV: jön a Dolby Atmos a tvOS 12-vel (Frissítve)

Az Apple TV mától  elérhető tvOS 12 verziója elhozza a Dolby Atmos hangot ingyenes iTunes frissítéssel, a kiterjedtebb otthoni vezérlést, a gyorsabb belépést és alkalmazásokba való egyszerűbb bejelentkezést, és még sok mást is.


Frissítés:

Mától elérhető a tvOS 12 a 4. generációs Apple TV-re és Apple TV 4K-ra, és  miután már megjelentek a Dolby Atmos hangú filmek az iTunes-on, így az Apple TV 4K tulajdonosok megfelelő hangrendszeren már élvezhetik is ezek objektumalapú 3D térhangzását. A Dolby Atmos hangsávval rendelkező filmeket ingyenesen kapják meg azok az iTunes felhasználók, akik már  megvásárolták azokat.

Az Apple TV 4K -n át Dolby Atmos hangú filmeket nemcsak az iTunes, de a Vudu és a Netflix is kínál, mely utóbbi alkalmazásának legutóbbi frissítése teszi ezt támogatottá. Az összes streaming szolgáltatás Dolby Digital Plus tömörítéssel továbbítja a Dolby Atmos hangsávot, de az Apple TV 4K PCM-ben adja ki tömörítetlen Dolby MAT 2.0 audió bitfolyamként.

Az iPhone / iPad készülékek iOS 12-vel és az Apple TV tvOS 12-vel az automatikus áttöltés (AutoFill) funkcióval úgy könnyíti meg a bejelentkezést az Apple TV alkalmazásokba, hogy miután megjelenik egy bejelentkező képernyő az Apple TV-n, az automatikusan megjelenik az iPhone-on is, és a személyazonosítás arcfelismeréssel (Face ID) vagy ujjlenyomat (Touch ID) alapján is lehetővé válik.

A tvOS 12-vel az Airplay 2 használata is kiegészül néhány új lehetőséggel. Példásul az Apple TV-hez csatlakoztatott Airplay 2 protokollal kompatibilis hangsugárzók hangereje egy iPhone vagy az Apple Watch segítségével is szabályozható.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook korábban jelezte, hogy a cég saját TV-szolgáltatást indít, de a tvOS 12 megjelenése kapcsán tartott eseményen erről nem esett szó.

2018. június 6.:

A fél éve kapható Apple TV 4K a márka szerint jól fogy, az iTunes pedig már gazdag 4K felbontású, HDR10 és akár Dolby Vision formátumú filmkínálattal rendelkezik. A következő lépés, hogy ezek a filmek Dolby Atmos hangsávot kapnak, amit támogat majd az új tvOS 12, úgy tűnik, hogy csak az Apple TV 4K-ban.

A cég szerint: „Az első streaming lejátszóként, amely mind Dolby Vision, mind Dolby Atmos tanúsítvánnyal rendelkezik, az Apple TV 4K elhozza a teljes moziélményt.”

A korábbi években, mikor az Apple által kínált filmek felbontása 720p-ről, 1080p-re, majd 4K/HDR-re változott, az iTunes felhasználók a már megvásárolt filmjeiket ingyen kaphatták meg jobb képminőségben. A gyakorlat most ugyanez lesz a Dolby Atmos hanggal is, amit tehát felár nélkül kapnak meg a már megvásárolt filmek, de nem tudni, hogy veszteségmentes Dolby TrueHD vagy tömörített Dolby Digital Plus formátumban továbbítva.

Az Apple szerint az USA-ban, Franciaországban és Svájcban jelentős kábeltévé szolgáltatók döntöttek úgy, hogy hagyományos set-top box helyett az Apple TV 4K-t kínálják ügyfeleiknek. A „TV app” műsorkalauz alkalmazás viszont egyelőre továbbra is csak 10 országban (Ausztrália, Brazília, Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Mexikó, Németország, Norvégia, Svédország, és az USA.) működik.

A tvOS 12 további újdonsága a „zero sign-on” lesz, ami „felismeri a felhasználó széles-sávú hálózatát, és automatikusan beléptet az összes támogatott alkalmazásba, amelyet előfizetésén keresztül kap – nincs szükség gépelésre”.

Az Apple TV kompatibilis a HomeKit rendszerrel, amivel számos hálózatra csatlakozó otthoni eszköz – például világítás, termosztátok, árnyékolók, stb. – vezérelhető. A tvOS 12-vel három további otthoni vezérlési protokoll lesz támogatott.

A cég bejelentése szerint: „Otthoni vezérlőrendszerek, mint a Control4, a Crestron és a Savant használhatóak Apple TV vezérléshez, beleértve a Siri használatát is hangalapú kereséshez és irányításhoz”.

Az Apple azt is kiemeli, hogy az iOS 12 és a tvOS 12 „biztonságosan képes automatikusan áttölteni (AutoFill) a jelszavakat az iPhone és iPad készülékekről az Apple TV-re az Apple TV alkalmazásokba való könnyű bejelentkezéshez”, és hogy „az Apple TV Remote automatikusan adódjik hozzá a Control Centerhez az iPhone-on vagy iPad-en az Apple TV felhasználóknak, lehetővé téve számukra a gyors elérést az Apple TV irányításához”. Ma még manuálisan kell hozzáadnia a távirányítót.

Az Apple a tvOS-re alapuló médiadoboza 2015-ös megjelenése óta jó néhány dologgal egészítette már ki az operációs rendszert, legújabban az Airplay 2 vezeték-nélküli audioprotokollal.

A tvOS 12 valamikor ősszel jelenik meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .