Apple tvOS 14: új kép a képben móddal és 4K AirPlay 2 támogatással (Frissítve)

Az Apple TV tvOS 14 támogatja a több felhasználós Apple Arcade játékot és bővíti a meglévő „kép a képben”, HomeKit és AirPlay 2 funkciókat is.


Frissítés:

Szeptember 16. óta elérhető a tvOS 14 az Apple TV 4K és Apple TV HD médiadobozokhoz.

Ahogy arról már júniusban tudni lehetett, a frissített operációs rendszerrel a HomeKit szcenáriókat az Apple TV vezérlőközpontja támogatja. A távirányító „Képernyő” gombjának nyomva tartásával lehet kiválasztani az előre beállított szcenáriót a világítás szabályzásához, a függönyök összehúzásához stb. Mindezekben a HomeKit kamerák élő képe is megjelenik.

Miután évekig nem sikerült megegyezni a jövőben használatos videoformátumról az Apple örömmel közölte, hogy a tvOS 14 elhozza a YouTube 4K videók támogatását az Apple TV 4K-ra, de kiderült, hogy az most még nem működik, talán majd később.

Az Apple a tvOS 14 és iOS 14 segítségével teremti meg a „csúcs játékok” kereteit. Első lépésként a billentyűzet, az egér és a fejlett kontrollerek támogatását kapjuk meg. A frissítéssel támogatottá válik az Xbox Elite 2 és az Xbox adaptív kontrollerek használata. Mindezeket a funkciókat már támogatja a tvOS 14, de a fejlesztőkön múlik azok használata.

Az előfizetéses Apple Arcade játékszolgáltatást a frissítéssel már több felhasználó használhatja saját játékai mentésével. Ehhez kapcsolódik az Apple TV „szépen átalakított játékközpontja”, melyben minden felhasználó saját profilt alakíthat ki.

A tvOS 14-el már nemcsak az Apple saját applikációi valósítható meg a kép a képben (PiP), de más alkalmazásfejlesztők is élhetnek a lehetőséggel. Videó lejátszásakor szünetet nyomva, lejátszási sáv felett található kis ikonra kattintva aktiválható a PiP.

Mostantól az AirPlay videó is támogatott a PiP-ben, és ehhez a fejlesztőknek sem kell tenniük semmit. Ráadásul az AirPlay már a 4K fotókat is kezeli.

A frissítéssel két pár AirPod csatlakoztatható egyszerre az Apple TV-hez (hangmegosztás). Újdonság a képernyővédő témák manuális kiválasztása, jelenleg négy téma áll rendelkezésre.

A tvOS 14 újdonságai:
 • HomeKit szcenáriók az Apple TV-n
 • HomeKit kamerák az Apple TV-n
 • YouTube 4K felbontásban (még nem aktív)
 • Több felhasználó támogatása az Apple Arcade játékhoz (Game Center fiókokat is beleértve)
 • A közelgő Apple Arcade játékok listája
 • Támogatás a billentyűzethez, egérhez és fejlett kontrollerekhez (Xbox Elite 2 és Xbox adaptív kontrollerek)
 • Támogatott a haptikus visszacsatolás, az új típusú bemeneteke, a mozgásérzékelők, a kontrollerek világítása és azok akkumulátorállapotának megjelenítése
 • Áttervezett játékközpont trófeákkal, eredménytáblákkal és több játékos kezelésével
 • Kép a képben az alkalmazásokban (fejlesztői API)
 • AirPlay a kép a képben
 • 4K fényképek támogatása az AirPlay-ben
 • AirPods hangmegosztás (két AirPod füllhallgató készlet)
 • Képernyővédő témák manuális kiválasztása

2020. június 24.:

Az Apple idei virtuális WWDC fejlesztői konferenciáján bemutatta az Apple TV következő tvOS 14 verzióját, amely elsősorban meglévő funkciók fejlesztését hozza el.

A tvOS 14 verzióval az Apple Arcade játékszolgáltatáshoz is kiterjesztésre kerül a több felhasználós támogatás, vagyis az Apple TV minden felhasználója ott folytathatja játékát, ahol abbahagyta. Az új operációs rendszerrel az Xbox Elite 2 és az Xbox adaptív kontrollerei is használhatóvá válnak a játékokhoz.

A prezentáció során az Apple tágabb értelemben a „Home” termékekre összpontosított, benne HomeKit csatlakoztatott otthoni platformjára. A tvOS 14 révén az Apple TV vezérlőközpontjából lehet majd elérni HomeKit szcenáriókat, és például élő képpel kísért kaputelefon-jelzéseket lehet majd kapni, ami kép a képben mutatja meg, ki van az ajtóban.

A kép a képben mód egyébként kiterjesztésre kerül az Apple TV rendszer egészére, ami azt jelenti, hogy edzés vagy valami más képes alkalmazás futása közben is nézhető a hírek vagy a játék. Az AirPlay is működhet majd az Apple TV-k kép a képben funkciójában.

Az AirPlay abban is javul, hogy a tvOS//iOS 14 már a 4K videók megosztását is lehetővé teszi egy iPhone vagy iPad „Fotók” alkalmazásából egy Apple TV 4K-ra.

A tvOS 14 már támogatja YouTube 4K videókat is. „Nézze meg a legújabb YouTube videókat teljes 4K fényükben. Kedvenc zenéi, lassított, kültéri és vlog felvételei soha nem néztek ki jobbak” – áll az Apple weboldalán.

Támogatott lesz továbbá az új verzió révén az „audiomegosztás (Audio Sharing)” két AirPod fülhallgatóra vagy hangsugárzóra.

A WWDC előtt keringtek pletykák arról, hogy az Apple azt tervezi, hogy támogatást nyújtana AirPlay hangsugárzókhoz, melyek opcionálisan az Apple TV médiadoboz hangjának megszólaltatására szolgálnának. Erről a WWDC-n nem derült ki semmi, de lehet, hogy ennek bejelentését az év későbbi hardveres eseményére tartogatja a cég.

Az Apple AirPods Pro hangsugárzója egy szoftverfrissítéssel képes lesz filmek Dolby Atmos, 7.1 és 5.1 surround térhangzásának előállítására. A hangszóró és a hallgató mobilkészülékének szenzorait használva biztosítják, hogy a hang optimálisan szólaljon meg és korrekten legyen pozícionálva még akkor is, ha mozog a néző feje vagy a kézében tartott képernyő. Az Apple bemutatta, hogy mindez hogyan működik egy TV-vel, de nem hangsúlyozta, hogy az Apple TV támogatott eszköz lenne.

Az újabb LG és Samsung tévékben már megtalálható Apple TV app alkalmazás még idén valamikor megjelenik a Sony Android TV-ken is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .