Az IMAX mozikból lassan kikopnak a 3D filmek

1. Oldal

A 3D mozi közel 10 éve tartó reneszánsza kezd kifulladni, legalábbis a nyugati világ mozinézői már nincsenek oda érte, így a jövőben az IMAX mozikban kevesebb 3D filmváltozatot fognak vetíteni.


Miután tíz éve Hollywood újra felfedezte a 3D mozit, 8 éve pedig James Cameron: Avatar című filmjével csúcsára is ért, szinte rögtön alább is hagyott a 3D moziláz. A mindig is problémás 3D technológia szó szerint és üzletileg is sokaknak okozott fejfájást, mert a TV gyártók egy ideig ezzel akarták új készülék vásárlására ösztönözni a fogyasztókat, de 3D műsortartalom alig készült a filmeken kívül. Tavaly már eltűntek a 3D TV-k a piacvezető márkák kínálatából. A Panasonic az egyetlen, amelyik 2017-es modellt kínál ezzel a technológiával, de a szemüveget külön kell hozzá megvásárolni. Mindent elmond a 3D jövőjéről. hogy az Ultra HD Blu-ray szabványból már ki is hagyták, így Ultra HD csak 2D-ben létezik.

IMAX.jpg
A The Wrap riportban számol be róla, hogy miután az IMAX bevételei csökkentek és 2017. második negyedéve veszteséges lett, a vállalat az elkövetkező évek növekedése érdekében tett lépések egyikeként fokozatosan felhagy a 3D filmek vetítésével.

Greg Foster az IMAX Entertainment vezérigazgatója szerint: „Érdemes megjegyezni, hogy a „Dunkirk” kizárólag 2D-ben került bemutatásra, amit a fogyasztók nagyon kedvelnek. Várakozással nézünk a filmek kevesebb 3D és több 2D változatának előadása elé.”

A másik kezdeményezés szerint egyes filmek csak 1 hétig játszanának, más kifejezetten az IMAX formátumra készített filmeket valószínűleg hosszabb ideig vetítenek majd.

Christopher Nolan Dunkirk című filmjének bizonyos részeit IMAX formátumban forgatták, amit a rendező a múltban is használt már más alkotásaiban. Eddig azonban még egyetlen film sem készült teljes egészében IMAX formátumban, az „Avengers: Infinity War” lesz az első ilyen.

A „Blade Runner 2049” kizárólag 2D-ben fog a vetítővásznakra kerülni, amikor megjelenik az IMAX moziban, valamikor még idén.

Miközben a nyugati világ felhagyni látszik a 3D-vel otthon és a moziban egyaránt, a mesterségesen megnövelt térérzet Kínában és Ázsia más részeiben még tömegeket vonz az egyre növekvő számú 3D vetítőtermekbe.

Az IMAX mozik két különböző rendszert használnak a 3D vetítéshez. Az úgynevezett „Digital 3D IMAX” két egyenként 2K-s projektort használ a 3D effekt létrehozásához, míg az „IMAX with Laser” két 4K-s lézervetítőt használ Dolby 3D-vel kombinálva.

Kapcsolódó linkek:

Új megoldás otthon szemüveg nélkül nézhető 3D filmekhez
Eltűnnek a 3D TV-k a Samsung és az LG kínálatából
IMAX: már 114 millió forinttól kapható a privát filmszínház
Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Visszaesőben a 3D mozi?
Hollywood kezdi egyre komolyabban venni a 3D mozit
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .