Eltűnnek a 3D TV-k a Samsung és az LG kínálatából

1. Oldal

A 3D TV-k nem lettek olyan sikeresek, ahogy azt az iparág remélte, így a 2016-os Samsung TV-k egyike sem támogatja majd a sztereoszkóp képmegjelenítést, és az idei LG TV-k közül is csak a kínálat 20%-t képező prémium modellek tudják majd azt.
Bátran állítható: 3D nem jött be. Az ismételt újraélesztési kísérletet a fogyasztók nem úgy fogadták, ahogy az iparág különösen a TV gyártók várták. Így utólag már butaságnak tűnik az ötlet, hogy egy néhány méterre lévő síkképernyőn csupán a binokuláris, azaz a két-szem látással reprodukálható a 3D kép. Az első 3D TV-k 2008-2009-ban jelentek meg, de 2013-től már zsugorodik a piacuk. Az eltelt 6-7 évben alig készültek 3D TV műsorok és mára eltűntek a 3D filmcsatornák is. Ma már csak a Blu-ray 3D lemezek illetve azok illegális másolatai kínálnak néznivalót azok számára, akik nem idegenkednek egy szemüveget viselve tévézni és nincs problémájuk a 3D-vel. Az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumnak azonban sokatmondóan nem része már a 3D.

3D TV_600px.jpg
A tényeket tudomásul véve a világ két legnagyobb TV gyártója közül a Samsung teljesen, az LG, pedig kvázi felhagy a 3D megjelenítést támogató készülékek forgalmazásával.

Mivel iparági források szerint idénre már nem is rendelt beszállítóitól 3D szemüvegeket, ezért sejthető volt, hogy a 2016-os Samsung TV-kbe már nem építenek 3D technológiát. A Monacóban most megtartott termékbemutató fórumon ezt immár hivatalosan is elismerte a világ legnagyobb tévégyártója.

A kereslet visszaesése miatt az LG Electronics is csökkenti 3D funkcióval rendelkező TV-i számát. A kisebb költséggel megvalósítható és olcsóbb szemüveggel nézhető passzív 3D TV technológia csak kiegészítő funkciója lesz a prémium termékeknek. Tavaly még az összes TV 40 %-a, idén már csak 20%-a tud majd 3D képet megjeleníteni.

Mindez persze előre látható volt a 4K Ultra HD TV-k és különösen a nagy dinamikatartományú (HDR) készülékek megjelenésével. Ezek a képminőség jelentős javulásával önmagukban is erősítik a térérzetet.

Kapcsolódó linkek:

LG 98UH9800: rövidesen kapható a 8K TV
LG: 2016-os 4K OLED TV-k HDR és Dolby Vision támogatással
Samsung: UHD Premium minősítettek a 2016-os SUHD TV-k
LG: HDR képes 4K SUPER UHD TV-k a CES 2016-on
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról
A passzív szemüveges a jobb a 3D TV technológiák közül
A 3D TV számára 2011. lesz a kiugrás éve?
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .