Az OLED-nél és a QDLED-nél is jobb lehet a PeLED

1. Oldal

A koreai Pohang Egyetem kutatóinak elsőként sikerült kidolgozniuk úgynevezett perovszkit fénykibocsátó diódát, PeLED-et, ami kiválthatja a képernyőknél alkalmazott szerves, azaz OLED-et és a kvantumpötty, azaz QDLED-et.


Tae-woo Lee a Pohang Egyetem Anyagtudományi és Műszaki Tanszékének professzor és tanítványai fejlesztettek ki elsőként egy kristályos ásványra alapuló, úgynevezett perovszkit fénykibocsátó diódát, azaz PeLED-et.

PeLED.jpg
A TV-k és más elektronikus készülékek képernyőiben használatos nagyhatásfokú, magas színtisztaságú és alacsony költségű fénykibocsátó eszközök fejlesztése ma is napirenden van. Az OLED-ek fényhatásfoka nagyon magas, de alacsony színtisztaságuk miatt a velük előállítható színskála korlátozott. További hátrányuk, hogy anyagköltségük magas, a színhangolási eljárás bonyolult és alacsony a töltéshordozó mobilitásuk. Az alternatívaként számon tartott kvantumpötty, azaz QLED-ek (vagy QDLED-ek) színtisztaság tekintetében jobbak, mint az OLED-ek, de anyagköltségük szintén magas és nehéz tartani az egységes kvantumpötty méretet.

A szerves és szervetlen kvantumpötty (QD) kibocsátóknál a szerves/szervetlen hibrid perovszkit sokkal nagyobb színtisztasággal rendelkezik kisebb költséggel. Korábban azonban a perovszkiton alapuló LED-eket a korlátozott fényhatásfok jellemezte, melynek oka a jelentős exciton (egy kvázirészecske, amit egy elektron-lyukpár alkot, melyek rekombinációja során a fénysugár emittálódik) disszociáció (bomlás) a perovszkit rétegekben.

A kutatócsoportnak sikerült túllépni a PeLED hatásfok korlátján, és a foszforeszkáló OLED-ekhez hasonló szintre emelni azt. Ez a növekedés az exciton disszociációt megakadályozó finom sztöchiometriai hangolásnak tulajdonítható, és a perovszkit szemcseméret valamint ezzel együtt az exciton diffúziós hossz csökkentésének.

A PeLED javított hatásfokával valamint kiváló színterével és alacsony anyagköltségével megváltoztathatja a display ipart és a félvezetős világítástechnikát.

Tae-woo Lee professzor szerint: „Ez a tanulmány világszerte felkeltheti a kutatók érdeklődését a perovszkit anyagok iránt, és megmutatják az azokban rejlő nagy lehetőségeket nemcsak a napelemek, de más optoelektronikai eszközökben történő alkalmazáshoz is.”

Kapcsolódó linkek:

Szélesebb színtér új Osram LED háttérvilágítás technológiával
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .