Blu-ray Disc és HD DVD szóváltás az európai statisztikák körül

1. Oldal

Bár a nagyfelbontású lemezformátumok háborúját maga a Sony Corp. feje Howard Stringer minősítette jórészt presztízscsatának, aminek nem lett volna szabad bekövetkeznie, a két oldal európai képviselői még mindig vehemensen viselkednek.

hd_dvd_bluray.jpgA HD DVD formátum támogatóit tömörítő European HD DVD Promotional Group nemrégiben a független piackutató cég, a GfK adatai alapján olyan számokat közölt, melyek azt igazolják, hogy a HD DVD lejátszók úgynevezett „kapcsolódó lemezvásárlási aránya” sokkal jobb, mint a Blu-ray készülékeké. A közölt adatok szerint minden európai HD DVD lejátszó-tulajdonos átlagban 3,8 filmet vett már meg, míg mindössze 0,6 film jut a Blu-ray lejátszásra alkalmas készülékekre.

A közzétett adatok ráadásul országokra bontva is azt mutatják, hogy a kapcsolódó lemezvásárlási arány mindenhol a HD DVD-nek kedvez.

• Spanyolországban átlag 5,7 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (ez 14-szer több mint a Blu-ray lejátszókra jutó 0,4)
• Franciaországban átlag 5 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (ez több mint 8-szor több mint a Blu-ray lejátszókra jutó 0,6)
• Olaszországban átlag 4,4 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (ez 11-szer több mint a Blu-ray lejátszókra jutó 0,4)
• Az Egyesült- Királyságban átlag 3,7 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (ez több mint 4-szer több mint a Blu-ray lejátszókra jutó 0,6)
• A Benelux országokban átlag 2,9 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (ez több mint 7-szer több mint a Blu-ray lejátszókhoz megvett 0,4)
• Németországban átlag 2,9 filmet vettek a HD DVD lejátszók tulajdonosai (mely több mint 4-szer több mint a 0,8 film amit a Blu-ray lejátszók tulajdonosai megvásároltak)

A közölt hír felbőszítette a Blu-ray Disc formátum támogatóit tömörítő Blu-Ray Disc Association európai elnökét. Frank Simonis „az adatok durva elferdítésének” nevezte a European HD DVD Promotional Group közleményét. „A számokat súlyosan masszírozták, és ez olyasmi, amit nem szabad csinálni … Becsület istenemre a Blu-Ray Disc Association soha nem tenne ilyet” mondta Simonis. „Már sok ilyen szemetet láttunk a HD DVD Group-tól, ez hihetetlen. Mikor mi ilyen számot szolgáltatunk mindig megadjuk a forrásadatok elérhetőségét, így a riporterek ellenőrizhetik a számokat.”

Simonis azt is felemlegette, hogy a HD DVD Promotional Group most a kapcsolódó lemezvásárlási arányok Blu-ray számára kedvezőtlen felemlegetésénél bekalkulálta a PlayStation 3 (PS3) eladásokat is, amit nem tett, mikor hardvereladási számokat tett közzé. Ezeket is számba véve egyértelműen a Blu-ray hardverek piaci részesedése a nagyobb.

„Idáig nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy a PS3 Blu-ray lejátszó, mert ez szebbé tette a számaikat. De most hogy jó nekik a PS3-at is beszámítják, ami azért mókás” tette hozzá Simonis. „A PS3 világszerte történt megjelenése előtt a Blu-ray filmek 2:1 arányban fogytak jobban a HD DVD-nél, és most, hogy itt a PS3 a Blu-ray HD DVD eldási arány 3:1.”

(A tények kedvéért a Nielsen VideoScan legfrissebb Blu-ray HD DVD eladási adatai szerint idén eddig 65%/35% a két lemezformátum piaci részesedése, vagyis még mindig 2:1, s nem 3:1 az arány – Szerkesztő).

Kapcsolódó linkek:

HD DVD: több mint 90 ezer lejátszó kelt el három nap alatt az USA-ban
Blu-ray és HD DVD vezetők eszmecseréje a DisplaySearch konferenciáján
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
A CEDIA-n is zajlik a Blu-ray Disc és HD DVD táborok közötti csata
Blu-ray Disc és HD DVD lemezeladások 2007 első félévében
A HD DVD eladások növekedése megelőzi a rivális formátumot
A Blu-ray tábor visszavág az európai HD DVD sikerpropagandára
3:1 a HD DVD és Blu-ray lejátszók eladásának aránya Európában?
Az idei DVD leadások stagnálása függ a nagyfelbontás felfutásától is
Rekord HD DVD lejátszó eladást eredményeztek a kedvező árak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .