HD DVD: több mint 90 ezer lejátszó kelt el három nap alatt az USA-ban

1. Oldal

A kiárusítás keretében eladott jelentősszámú lejátszóval a HD DVD formátum jelentősen növelte piaci bázisát, de elsősorban a milliónyi eladott PlayStation 3 révén még mindig a Blu-ray formátum áll jobban ebből a szempontból.

hd-dvd_200px.jpgAz elmúlt hétvégi kiárusító akcióban 99 dollárért kínált Toshiba HD-A2 HD DVD lejátszóból 90.000. A Wal-Mart és Best Buy üzleteiben az eredeti 299 dolláros (kb. 52.000 Ft) listaár harmadáért, de széles körben már 199 dollárért kínált lejátszó már sokakat csábított vásárlásra.

A három nap alatt realizált rendkívüli kiskereskedelmi forgalom egyes becslések szerint legalább 35%-al növelte a HD DVD elterjedtségét. Valójában a 90.000-nél valószínűleg több Toshiba HD-A2 kelt el, mivel ez a szám nem tartalmazza az összes kereskedő adatait.

Összehasonlításképpen a legkelendőbb, 499 USD-ért (kb. 86.000 Ft) kínált Sony BDP-S300 asztali lejátszóból júliusi megjelenése óta adtak el kb. 100.000 készüléket. A 100 dollárral olcsóbban, szintén 499 dollárért kínált 80GB-os és a november eleje óta kapható – jelenleg a legolcsóbb Blu-ray lejátszónak tekinthető – 399 dolláros 40GB-os Sony PlayStation 3 játékkonzolokból viszont nagyjából kétszer annyit adnak el, mint az eddig.

Amennyiben a HD DVD lejátszók eladásának lendülete továbbtart – s erre van esély, mert a 3. generációs Toshiba HD-A3 ára várhatóan 150 dollárra esik – az nyilvánvalóan kihat majd a formátumháború állására is.

Azt pedig, hogy a két formátum küzdelme most „patthelyzetre” áll, már maga Howard Stringer a Sony Corp feje is beismerte egy vele készült interjúban. A vezérigazgató igyekezett kisebbíteni a csata fontosságát, és emlékeztetett rá, hogy mielőtt elfoglalta pozícióját volt lehetőség a két tábor egy formátumba egyesítésére, s azt kívánta bárcsak vissza lehetne forgatni az idő kerekét, hogy ez megvalósulhasson.

Kapcsolódó linkek:

A Warner cáfol a Blu-ray kizárólagossággal kapcsolatban
100 dollár alatt a Toshiba HD-A2 HD DVD lejátszó
Érdekes nyilatkozatok és bejelentések a Blu-ray Fesztiválon
Panasonic: jön a 2. generációs Blu-ray lejátszó, a DMP-BD30
Samsung: már idehaza is kapható a BD-P1400 Blu-ray lejátszó
PlayStation 3: új, kedvező árú modell és csökkentett árú indulócsomag
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
Sony: két új Blu-ray Disc lejátszó még az ősz során
Jön az első kedvezőárú kínai HD DVD lejátszó
Sharp: AQUOS Blu-ray lejátszó az IFA-n
Harmadik generációs HD DVD lejátszók már októbertől!
Sony: az új, BDP-S300 asztali Blu-ray lejátszó már olcsóbb lesz, mint a PS3
Továbbra is 1:2 a legolcsóbb HD DVD és Blu-ray lejátszók áraránya
A Wal-Mart 2 millió HD DVD lejátszó megrendelését fontolgatja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .