CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész” (frissítve)

1. Oldal

A BDA (Blu-ray Disc Association) a CES-en lezajlott sajtórendezvényén csak az derült ki, hogy a formátum specifikációja kész és lesz mit nézni, ha majd megjelennek az első lejátszásra alkalmas készülékek.


Úgy tűnik, a Blu-ray Disc tábor, s főleg a Sony nagy-felbontású (HD) műsoros lemezek áradatával igyekszik meggyőzni a vásárlókat a HD és formátumuk létjogosultságáról. A lejátszók versengésében tényleg lényeges a műsorválaszték. A Sony viszont nemcsak az új készülék sikerében érdekelt, de sokat kockáztatva nagyban játszik a szoftverek terén is, hisz tulajdonosa a filmipar egyik legstabilabb vállalatának a Sony Pictures Home Entertainment-nek, és részese az MGM filmstúdiónak is.

sony_stringer_200px.jpgHogy keményen nyomulnak, bizonyítja a Sony vezér Howard Stringer bevezető beszéde is, aki szerint: „Az analógról a HD-re való áttérés mértékéhez képest a fekete-fehérről színesre váltás eltörpül majd.” Hangsúlyozta, hogy cége filmipari érdekeltsége előnyös a HD-re való áttérés szempontjából, mert megfelelő tartalmat is tudnak kínálni. A versenytárs HD-DVD lejátszók árelőnyére utalva, pedig azt mondta: „Nem igazán számít milyenek az árak, ha nincsenek filmjeid”.

A Sony több mint 20 Blu-ray Disc cím megjelentetését tervezi, köztük a Robotzsaru-t, az XXX-et vagy a közeljövőben bemutatásra kerülő Underworld: Evolution-t. A Csillagkapu: Atlantsz lesz az első nagyfelbontású TV sorozat Blu-ray Disc-en.

A technikai problémák miatt késő 50GB-os Blu-ray lemez sincs elfeledve, ilyenen lesz látható a klasszikus Híd a Kwai folyón és A Sólyom végveszélyben. A hatalmas kapacitás előnye, hogy – ha minden igaz – tömörítés nélküli hanggal lesz élvezhető Az ötödik elem és a Az utolsó valcer, és eddig nem lehetséges „bonuszok” lesznek elérhetőek a lemezeken.

A Blu-ray formátumot támogató más stúdiók közül a 20th Century Fox a Fantasztikus Négyes és a Jégkorszak mellet összesen több mint 20 címet jelentet meg nyárig. A Buena Vista Home Entertainment (Disney) első 10 katalógus címe között ott lesz a Dinó, a Sötét víz, a A tűzből nincs kiút (Ladder 49), az Armageddon, a Kill Bill: Vol. 1 és a Hős, s egyes források szerint az újdonság Csodacsibe és a Narnia krónikái is. A Lionsgate első 10 címből álló listáján szerepel a Terminátor 2: Az ítélet napja, a Megtorló, a Kutyaszorítóban, Az emlékmás, a Dűne, a Rambo: Az első vér és a nemrég DVD-n kiadott Lord of War.

A mindkét formátumot támogató Paramount óvatos. Tom Lesinski a stúdió elnöke így fogalmazott: „Mikor tudjuk, hogy elég termék van már kint, akkor fogunk dönteni az indulásról és termékeket kibocsátani”. De azért várhatóan az év végére kiadják a Mission: Impossible 3-at.

Sony_PS3.jpgAmi a Blu-ray Disc készülékeket illeti, azokról nem túl sok újat lehet tudni. Andy Parsons, a BDA szóvivője szerint a formátum műszaki specifikációja formálisan befejeződött, s így a hardvergyártók elkezdhetik a munkát. A HD-DVD tábor „HD DVD is REAL” szlogenjére Parsons a „Blu-ray Disc is ready” mondattal riposztozott. Ez azt is jelenti, hogy eldőlt marad a BD Java szoftver (ez az egyik ok, ami miatt a H-P csatlakozott a HD-DVD táborhoz).

Az első talán nyárra megjelenő Blu-ray Disc lejátszók mellett a Sony PlayStation3 játékkonzol érkezéséről sem tudni semmi konkrétumot. Sem Howard Stringer, sem a Sony számítógépes szórakoztatásért felelő elnöke Kaz Hirai nem közölt ezzel kapcsolatban semmit.

Kapcsolódó linkek:

CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest
CES 2006: Warner és Universal HD-DVD-k márciusra
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XI.)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .