Avatar: az új film csak Dolby Cinema mozikban lesz igazán élvezhető

Az új Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) film trükkös magas képsebességű (HFR) 3D 4K Dolby Vision minőségű képét és Dolby Atmos hangját csak a Dolby Cinema minősítésű mozik képesek visszaadni.


A héten kerül bemutatásra az új mozifilm, az Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water). Ahogy az James Cameron majd 6 éve kelt nyilatkozata és korábbi nagysikerű filmjei HDR változatának bemutatása után várható volt, az új alkotás már másodpercenkénti 48 képkockás magas képsebességű (HFR) 3D és 4K felbontású, kibővített szín- és dinamikatartományú Dolby Vision HDR formátumú képpel, valamint még inkább körülölelő és pontosabb térhangzást biztosító Dolby Atmos objektumalapú hangformátummal készült.

AVATAR-The Way Of Water

A fentiek közül a gazdagabb és szélesebb DCI-P3 színteret és nagyobb képdinamikát kínáló Dolby Vision HDR technológiájú vetítőrendszerrel csak a Dolby Cinema minősítésű mozik rendelkeznek. Ezek mozivásznán 30-32 fL (kb. 106 -110 cd/m2) csúcsfényességgel és a teljesen kikapcsolható lézerek valamint a lehető legsötétebb nézőtér mellett elérhető 0,005 cd/m2 körüli legjobb fekete fényességszinttel persze még nem lehet olyan HDR képet előállítani, mint egy OLED TV-vel. Így ezt az iparág leginkább csak a fokozott dinamikatartományra utaló  „Enhanced Dynamic Range” (EDR) elnevezéssel illeti.

A hatalmas IMAX vetítővásznakra a legkorszerűbb lézerfényforrású projektorokkal felszerelt mozikban másodpercenkénti 48 képkockás HFR 3D és 4K, de nem EDR képpel vetítik az Avatar: A víz útja filmet. A kevésbé korszerű felszereltségű IMAX mozik 3D 2K felbontással és 48 képkocka/mp vagy csak 24 képkocka/mp képsebességgel.

A szokványos moziban 3D HFR-rel illetve 3D vagy 2D 24 képkocka/mp képsebességgel nézhető a film.

A Disney egyelőre még nem közölt részleteket az Avatar: A víz útja otthoni digitális terjesztéséről.

Ang-Lee Gemini Man és Billy Lynn hosszú, félidei sétája (Billy Lynn’s Long Halftime Walk) című filmjeivel ellentétben – amelyeket másodpercenként 120 képkockás képsebességgel forgattak és mutattak be, de a közönség körében mérsékelt sikerrel – James Cameron új filmjéhez más utat választott.

A Variety cikke szerint Cameron új filmje csak a bevett digitális mozispecifikációnak megfelelő 48 képkocka/mp képsebességű vetítést tesz szükségessé, amire a 3D-képes mozik többsége alkalmas.

A dél-koreai Busani Nemzetközi Filmfesztiválon Cameron videonyilatkozatban mondta el: „A (nagy képsebességet) arra használjuk, hogy javítsuk a 3D-t ott, ahol fokozott jelenlétérzetet akarunk elérni, például a víz alatti vagy a repülő jelenetekben. Az olyan felvételeknél, ahol csak emberek állnak és beszélgetnek a (nagy képsebesség) ellenünk dolgozik, mert egyfajta hiperrealizmust hoz létre a hétköznapibb, normálisabb jelenetekben. Néha pedig szükségünk van arra a 24 képkocka/mp-es filmszerű érzésére.”

James Cameron produkciós cége „több mozi”, köztük a rendező két klasszikus filmjének 4K felbontású, HDR és HFR átdolgozását végzi a Pixelworks TrueCut Motion platformjával. Ez csak egyes jeleneteknél alkalmazza a másodpercenként 48 képkocka képsebességet, míg másoknál a szappanopera-hatás elkerülésére megtartja a 24 képkocka/mp-et. Mindez tökéletesen illeszkedik a meglévő DCP (Digital Cinema Package) formátumba, amelyet a 3D mozik legtöbbje támogat.

„Támogathatják a mozik a változó képsebességet, a 24  és 48 képkocka/mp közötti váltást a filmben? A válasz nem, csak 48 képkocka/másodperccel futnak. A jelenet bármely részében, amelyet 24 képkocka/mp sebességgel akarunk (vetíteni), csak megduplázzuk a képkockákat. Így valójában ugyanazt a képkockát kétszer mutatják meg, de a néző ezt nem így látja. Tehát lényegében egy egyszerű trükkel használjuk a már meglévő nagy képsebességű platformot.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .