Dolby Cinema: új filmek a prémium mozikban

1. Oldal

Rövidesen mozikba kerülnek a Sony, a Paramount, az Universal és a Lionsgate filmjei Dolby Cinema változatban, vagyis Dolby Vision nagy dinamikatartományú (HDR) képpel és Dolby Atmos objektumalapú háromdimenziós hanggal.


A hollywoodi stúdiók sorra jelentik be a Dolby Cinema termekben is vetíthető filmeket. Ezek a vetítőtermek a Dolby Vision technológiával az eddiginél jóval fényesebb, vagyis nagy dinamikatartományú (HDR) és széles színskálájú (WCG) képpel és fejfölüli hangobjektumokat is megszólalható Dolby Atmos hanggal teszik teljesebbé a mozizás élményét. Az első ilyen film a Disney májusban bemutatott Tomorrowland című alkotása volt, melyet rövidesen követett a Warner Törésvonal (San Andreas) és a Disney-Pixar Agymanók (Inside Out).

Mission_Impossible_titkos_nemzet.jpg
A legújabban bejelentett Dolby Cinema változatban is rövidesen megtekinthető filmek a Sony PIXELS, a Paramount Mission: Impossible Titkos nemzet (Mission: Impossible Rogue Nation), az Universal Everest és a Lionsgate Az éhezők viadala: A kiválasztott (II. rész) (The Hunger Games: Mockingjay-Part 2) lesznek. A Fox is várhatóan bejelenti a formátumban megjelenő filmjeit.

Nem éppen könnyű viszont egy Dolby Cinema vetítőtermet találni, mert jelenleg még csak mintegy tíz ilyen van a világon. A cég azonban azt reméli, hogy mintegy 100 mozi lesz így felszerelve még az év vége előtt. Európának ma még csak két Dolby Cinema mozija van, miután Hollandiában a JT Eindhoven mellett megnyílt a JT Hilversum is.

A Dolby Atmos 3D hangformátum is mindinkább meggyökeresedik a stúdióknál. A nemrég Barcelonában megtartott CineEurope 2015 alkalmával a Dolby egy sor új film kapcsán erősítette meg, hogy azok már ezzel a formátummal szólalnak meg a mozikban. Jelenleg világszerte már több mint 1000 moziterembe telepítettek (vagy terveznek telepíteni) Dolby Atmos hangrendszert.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Vision: rövidesen nézhetőek az első nagydinamikájú filmek
Jönnek a Dolby Vision formátumú Warner Brothers filmek
Dolby Cinema: ez lehet a jövő mozija
Dolby Atmos: már tíz Blu-ray film támogatja a hangformátumot
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .