Dolby Vision: rövidesen nézhetőek az első nagydinamikájú filmek

1. Oldal

A Dolby Vision élmény az első Dolby Cinema mozikban lesz megtapasztalható, de év végére már lesz a technológiának megfelelő TV, filmek és online szolgáltatás is azok terjesztésére.


A Dolby Vision technológia által kínált, az eddiginél jóval fényesebb, vagyis nagy dinamikatartományú (HDR) és szélesebb színskálájú (WCG) videó vizuális élményét nemsokára az átlagnézők is megtapasztalhatják, ha ellátogatnak egy Dolby Cinema moziba. Ilyen vetítőterem egyelőre csak Los Angles, Kansas City, Houston és Atlanta városában, illetve Európában Eindhovenben és Barcelonában található.

A Dolby Vision és a Dolby Cinema partnereként a Disney Tomorrowland című filmjének május 22-i premierje, majd június 19-én a Pixar Agymanók (Inside Out) című mozija nyújtják majd új élményt azt ezt kínáló mozikban. Ez a két film az elsők, amelyek a 4K-t, a HDR-t és a WCG-t ötvözve Dolby Vision formátumban készültek. A Dolby Cinema mozikban mindehhez még a Dolby Atmos hangélménye is társul.

„A Dolby Cinema élmény nagyon izgalmas lehetőség a filmkészítőknek és a filmrajongóknak egyaránt”, mondta Brad Bird a Tomorrowland rendezője. Majd hozzátette: „A Dolby fontos szerepet játszott a mozi hangjának fejlődésében, ez teszi teljesen érthetővé számukra, hogy figyelmüket a mozgókép minőségének fokozására és javítására fordítsák. Csapatunk örömmel működött együtt a Dolbyval, és büszkék vagyunk arra, hogy a Tomorrowland az első film, amely a csillogó új Dolby Vision kidolgozásban kerül bemutatásra. A képek fényessége és világossága, mégis feketéinek gazdagsága és részletezettsége – WOW. A kép minősége, különösen 4K lézeres vetítéssel, nem kevesebb mint lenyűgöző.”

Dolby_Vision_Vizio_Reference_TV.jpg
Az észak-amierikai TV piacon meghatározó Vizio 165 és 305 centis (65 és 120 inch) „Reference Series” 4K Ultra HD TV-i lesznek az első megvásárolható Dolby Vision kompatibilis készülékek, amelyek az eddigieknél magasabb csúcsfényességű és szélesebb színskálájú képet produkálnak majd, ha valamikor az év második felében megjelennek. Ezen LCD TV-k teljes LED mátrix háttérvilágítása 384 zónás helyi fényszabályzással 800 cd/m² felületi csúcsfényességet produkálnak, ami valamivel több, mint a kétszerese a hagyományos LED LCD TV-ké, de a korábban a Dolby által megcélzott 4.000 cd/m²-nél jóval kevesebb. A Vizio eddig még nem specifikálta, hogy a „Reference Series” 4K Ultra HD TV-k által előállítható szélesebb színskála pontosan mit jelent, de a készülékek képesek a 120 kép/másodperces tartalmak fogadására és megjelenítésére is.

Dolby Vision HDR filmek először az Észak-Amerikában működő VUDU online tartalomszolgáltatásában lesznek elérhetőek. Ezek a Warner Brothers Dolby Vision formátumú filmjei, melyek listája már hatra bővült:

– A holnap határa (Edge of Tomorrow)
– A vihar magja (Into the Storm)
– A Lego-kaland (The Lego Movie)
– Az acélember. (Man of Steel)
– Sherlock Holmes
– Sherlock Holmes 2: Árnyjáték (A Game of Shadows)


Az iparág persze kínál majd nagy dinamikatartományú és széles színterű filmeket Dolby Vision címke nélkül is. Az Ultra HD Blu-Ray lemezformátum egy kötelezően választható HDR szabványt támogat majd, a Dolby Vision csak opcionális.

Kapcsolódó linkek:

Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról (Frissítve 2.)
Jönnek a Dolby Vision formátumú Warner Brothers filmek
Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért
Dolby Cinema: ez lehet a jövő mozija
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .