Dolby Cinema: újra mozikban a Titanic és Avatar HDR változatban

Holnaptól újra vetítik a Titanicot az USA-ban, mégpedig Dolby Cinema mozikban, később pedig az eredeti Avatar és összes folytatása is látható lesz Dolby Vision HDR-ben, jelentette be James Cameron egy interjúban.


Számos nagy kasszasiker film alkotója, James Cameron úgy tűnik már nemcsak a 3D technikájú, de a nagy dinamikatartományú, különösen a Dolby Vision mozinak is lelkes híve. Most más hollywoodi rendezőkhöz hasonlóan csapatával együtt visszatért a stúdióba, hogy Dolby Vision formátumban átdolgozza (az utómunkát újravégezze) korábbi filmjeit. Így kerül december 1-én újra mozivászonra a Titanic néhány Dolby Cinema moziban az Amerikai Egyesült Államokban.

James Cameron a Vanity Fair számára adott interjúban azt mondja a Titanic átdolgozott változatára utalva: „Egy mindenki által ismert filmet nézve, de HDR-ben, 3D-ben a megfelelő fényerőszinttel egy Dolby Vision lézerprojektoron – ez tényleg egy pillantás a jövőbe. … Az egész filmet átdolgoztuk HDR-ben, és lenyűgöző. Ez túlmutat a 70 milliméteren, minden formátum felett van, amit láttál.”

Titanic a 20th Century Fox és a Paramount együttműködésével kerül újra mozikba. Az utóbbi stúdió otthoni megjelenéseinél is elkötelezte magát a Dolby Vision mellett. Az átdolgozott Titanic HDR változatának Ultra HD Blu-Ray és online kiadását azonban még nem erősítették meg.

Aligha meglepő, hogy a következő Avatar filmek utómunkálatait már HDR-ben zajlanak majd, de az interjúból kiderül, hogy a 2009-es eredeti alkotástól kezdve az összes eddig rész Dolby Vision átdolgozása is tervbe van véve.

Összesen négy további Avatar részt terveztek három új Terminátor film mellett Cameron rendezésében. Valószínű, hogy az Avatar új részeit HFR-el és persze 4K felbontásban forgatják.

Cameron, aki fontos szerepet töltött be a 3D mozi újra felvirágoztatásában, most a filmélmény megújítását célzó Dolby Cinema kezdeményezést támogatja: „Akarnék segíteni a Dolby Cinema elindításában, mert szerintem fantasztikus, amit csinálnak.”.

A következő Avatar film premierjére várhatóan 2020-ban kerül sor a 20th Century Fox együttműködésével, mely stúdió eddig otthoni kiadásban még nem jelentetett meg Dolby Vision formátumú filmet, csak a mozikban támogatja a formátumot.

Kapcsolódó linkek:

Az IMAX mozikból lassan kikopnak a 3D filmek
Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film
Dolby Cinema: a Batman Superman ellen is a szupermozikban
Lenyűgözőnek találták az első 120 képkocka/sec HFR mozit
Dolby Cinema: új filmek a prémium mozikban
Dolby Vision: rövidesen nézhetőek az első nagydinamikájú filmek
Jönnek a Dolby Vision formátumú Warner Brothers filmek
Dolby Cinema: ez lehet a jövő mozija
HFR-el és 4K felbontásban forgatják az Avatar új részeit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .