Első reakciók a Warner kizárólagos Blu-ray Disc támogató döntése kapcsán

1. Oldal

A HD DVD formátum legfőbb támogatója a Toshiba közleményben adott hangot meglepetésének, a HD DVD Promotion Group CES 2008 kiállításra tervezett sajtótájékoztatóját elhalasztják, és már terjednek a híresztelések valamint azok cáfolatai.

Toshiba.jpgA Toshiba az alábbi közleményben reagált a Warner kizárólagos Blu-ray Disc támogató döntésére, melyből kitűnik, hogy a HD DVD tábort teljesen váratlanul érték a történtek.

(2008. január. 4 – Tokió, Japán /PRNewswire/) A Toshiba elég meglepődött a Warner Bros. döntésén, hogy a Blu-ray javára elhagyja a HD DVD-t, a tény ellenére, hogy különféle a HD DVD támogatását érintő szerződések vannak érvényben vállalataink között. A DVD Forum központi tagjaiként régóta tartottunk fenn közeli partnerkapcsolatot a Warner Bros.-sal. Szorosan együttműködve dolgoztunk, hogy segítsük szabványosítani az elsőgenerációs DVD formátumot, és meghatározzuk és kialakítsuk a HD DVD-t, mint annak következőgenerációs utódát.

Különösen azért voltunk csalódottak, hogy ez a döntés a HD DVD amerikai piacon és más régiókban 2007-ben nyert jelentős lendülete ellenére született. A Blu-ray-nél több HD DVD lejátszó és PC került eladásra 2007-ben az amerikai piacon.

A többi HD DVD partner-vállalattal felmérjük ennek a közleménynek a potenciális hatását és kiértékeljük a lehetséges következő lépéseket. Szilárdan hisszük, hogy a HD DVD formátum illeszkedik legjobban a fogyasztók szükségleteihez és igényeihez.


hd-dvd_200px.jpgA 2008-as Consumer Electronics Show egyik nagy érdeklődéssel várt sajtóeseményét, a formátumot támogató HD DVD Promotions Group vasárnapra szervezett sajtókonferenciáját törölték és egyelőre nem tudni, hogy az egy más időpontban megtartásra kerül-e. A szervezők természetesen a Warner bejelentésének időzítésével magyarázzák a rendezvény elhalasztását, és a Toshiba közleményében szereplő kitétellel szinte teljesen megegyezően megemlítik, hogy zajlik a bejelentés lehetséges hatásának és a következő lépések kiértékelésének megvitatása a HD DVD partnercégek között.

Megbízható, a tárgyalásokhoz közelálló, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Formatwarcentral azt közli, hogy a Warner és a FOX az elmúlt héten még egy olyan egyezségen munkálkodott, melynek eredményeként mindkét stúdió kizárólagos HD DVD támogató lett volna. A forrás szerint a Warner csak akkor lett volna hajlandó a HD DVD-hez kötni szekerét, ha a FOX is csatlakozik hozzájuk. Úgy gondolták ugyanis, hogy csak magukban a HD DVD mellé állva, még nem vethettek volna véget a formátumháborúnak. E hét elején a FOX egy nyilvánosságra nem hozott összeghez jutott azért, hogy továbbra is kizárólagos Blu-ray támogató maradjon. A FOX-al való megegyezés kudarcba fulladásával a Warner számára nem maradt más választás, mint elfogadni a Blu-ray Disc mögött álló szervezet állítólag 500 millió dolláros (kb. 86 milliárd Ft) ajánlatát, hogy váljon kizárólagos Blu-ray támogatóvá.

A Warner Home Entertainment elnöke Kevin Tsujihara azt mondja, a stúdió nem kapott fizetséget azért, hogy kizárólag a Blu-ray mögé áll. A bejelentést követő konferenciabeszélgetésen határozottan cáfolta, hogy a stúdió 250 és 500 millió (dollár) közötti összeget fogadott volna el cserébe, hogy ejti a HD DVD formátum támogatását.

A Warner leányvállalatai, az HBO és a New Line Cinema szintén kizárólagosan Blu-ray lemezkiadásra váltanak, az utóbbi ezt a Variety riportja szerint már meg is erősítette.

Kapcsolódó link:

A Warner kizárólagosan a Blu-ray Disc formátumot támogatja
Zajlik az USA-ban is az ünnepi vásárlási szezon, s közben a formátumháború
A Warner cáfol a Blu-ray kizárólagossággal kapcsolatban
Érdekes nyilatkozatok és bejelentések a Blu-ray Fesztiválon
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
IFA 2007 hírek: a Warner hűséges marad a Blu-ray-hez
Paramount/DreamWorks: a jövőben kizárólag HD DVD-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .