Filmmaker Mode: Dolby Vision tartalmakhoz is és az Apple TV+ által is támogatva

Az UHD Alliance bejelentése szerint a Filmmaker Mode Dolby Vision videokkal is működik már és automatikusan bekapcsol az Apple TV+ tartalmaihoz.


2019-ben Martin Scorsese, Christopher Nolan és más hollywoodi filmkészítők kezdeményezésére dolgozta ki az UHD Alliance a TV-k Filmmaker Mode (Filmkészítő mód) képmódját, ami nem más, mint egy az „alkotói szándék megőrzése” céljával meghatározott képbeállítási mód, ami kikapcsolja az olyan képi utófeldolgozó eljárásokat, mint az interpolált képkockákkal operáló mozgáskisimítás valamint megtartja az eredeti és pontos képarányt, színeket valamint képsebességet.

Fimmaker Mode Dolby Vision

Először 2021-ben az Amazon Prime Video streaming jelébe ágyazott metaadatok már automatikusan is átválthatták a kompatibilis LG TV-ket a Filmmaker Mode képbeállításra.

A Filmmaker Mode korábban csak SDR és HDR10 tartalmakkal működött. A Dolby Vision HDR kompatibilis TV-k a formátumot felismerve eddig általában egy kifejezetten annak megjelenítésére szolgáló Dolby Vision képmódba vagy annak speciális (Dolby Vision IQ, Dolby Vision Dark vagy Dolby Vision Normal) változatába kapcsoltak. Idén viszont már a Dolby Vision tartalmak lejátszásakor is aktiválható lesz a Filmmaker Mode.

Mindezt a MediaPlayNews CES2024-es a sajtótájékoztatóján jelentette be az UHD Alliance.

Kezdetben a Dolby Vision Filmmaker Mode a 2024-es LG OLED és egyes LCD TV-in működik majd. Michael Zink, az UHD Alliance elnök-vezérigazgatója szerint: „A Filmmaker Mode soha nem az egyik vagy a másik formátumról szólt – minden létező formátumról szól, és ez tényleg arról tanúskodik, hogy biztosítani akarjuka fogyasztók, ha a fogyasztók meglátják a a márkajelet, tudják, hogy a filmet úgy fogják látni, ahogyan azt látatni akarták, függetlenül attól, hogy milyen formátumban játsszák le.”

Újdonság, hogy az Apple TV+ streamingszolgáltatás tartalmainak lejátszása is automatikusan aktiválják a Filmmaker Mode képmódot. Ez egyelőre az LG és a Samsung TV-in működik majd, de nem világos, hogy csak a 2024-es modellekre vonatkozik-e, vagy lesz az Apple TV applikációnak egy erre irányuló funkciófrissítése.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .