QD-OLED: a 3. panelgeneráció tovább növelt képfényességgel és élettartammal

A Samsung Display által TV-khez gyártott QD-OLED 3. panelgeneráció csúcsokban 3.000 nit, teljes képernyőn 300 nit képfényességre képes, de nem készül új méretben.


Az először 2022-ben megjelent QD-OLED TV-k Samsung Display által gyártott paneljei 2023-ban az IntelliSense AI fejlett optimalizáló algoritmust és az OLED HyperEfficient EL anyagot alkalmazva – már 195 centis (77”) méretben is előállítva – jobb RGB színfényességet és 2.000 nit (cd/m2) maximális fénysűrűséget produkáltak.

Samsung Display 3-gen QD-OLED

2024-ben a QD-OLED 3. panelgeneráció további fejlesztései a Samsung Display szerint magasabb teljes- és csúcsfényességet, nagyobb színtérfogatot, a hosszabb élettartam érdekében jobb tartósságot, csökkentett színsávosodást, jobb panelhomogenitást és a monitoroknál nagyobb pixelsűrűséget biztosítanak. A fejlesztések két legfontosabb eleme a „Quantum Enhancer” panelmeghajtó algoritmus és a „Pico-inkjet Process”, azaz piko-tintasugaras eljárás.

Samsung Display 3-gen QD-OLED fejlesztések

A Samsung Display a CES 2024 alkalmával kiadott sajtóközleménye szerint: „A TV-panel egy fényesebb, harmadik generációs QD-OLED-re frissül, ami a CES-en kerül bemutatásra. Ez az új verzió fejlett panelmeghajtó technológiát és mesterséges intelligenciát (MI) alkalmaz a 3.000 nit (cd/m2) feletti maximális fényesség eléréséhez. Ez teszi az elérhető legfényesebb OLED TV-panellé, amely felülmúlja a korábbi modelleket. Az RGB színek mindegyikének fényessége is jelentős növekedést mutat, a tavalyi verzióhoz képest körülbelül 50%-kal.”

A Samsung Display által a „QD-OLED lelkének” nevezett Quantum Enhancer, a képernyő meghajtását időzítő kontroller (TCON) továbbfejlesztett mesterséges intelligenciát  alkalmazó meghajtási logikája, ami a 2024-es QD-OLED TV-k paneljének több millió fénykibocsátó pixelét vezérli. Ez teszi lehetővé, hogy a 2024-es QD-OLED TV-k esetében a 3. panelgeneráció teljes képernyőn elérhesse a 300 nit (cd/m2), csúcsokban 3%-os fehérablakban a 3.000 nit (cd/m2) képfényességet a 2023-as panellel azonos energiafogyasztás mellett – állítja a Samsung Display. A Quantum Enhancer meghajtási algoritmusnak köszönhetően a beégés veszélyének kockázata is tovább csökken, ez ugyanis már pontosabban meg tudja jósolni a hőmérsékletet és ennek megfelelően kompenzál, ami a 2024-es TV panel kétszeres, a 2024-es monitorpanel másfélszeres tartósságnövekedését  eredményezi a tavalyi panelekhez képest.

A Samsung Display 2023-as QD-OLED TV paneljei ugyan 2.000 nit (cd/m2) csúcsfényességre voltak képesek, de a Samsung Electronics és a Sony által ezekkel épített QD-OLED TV-k nem érték el ezt az értéket. Úgy tűnik, hogy idén is ez lesz a helyzet, vagyis a gyártó által a QD-OLED 3. panelgeneráció csúcsfényességére vonatkozó 50%-os növekedést nem használják ki a készülékgyártók. A 2024-es Samsung S95D QD-OLED csúcskészülékek képernyője csak 20%-kal lesz fényesebb, mint a korábbi (S95C) modelleké. A Sammobile cikke szerint is: „A Samsung egyes új QD-OLED TV-inek 55, 75 és 77 hüvelykes változatai ezeket az újabb QD-OLED paneleket használják. Ezek akár 144Hz-es képfrissítési frekvenciával, HDR10+ Adaptive és AMD FreeSynch Premium Pro funkcióval rendelkeznek. Az ilyen panelekkel ellátott Samsung TV-kre azonban nem 3.000 nit (cd/m2) csúcsfényességet adnak meg. A Samsung tévégyártó egysége a tavalyi évhez képest csak 20%-os növekedést ad meg a csúcsfényességben. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1.800 nit (cd/m2) csúcsfényességgel kell számolnunk.”

WOLED QD-OLED

Mivel a QD-OLED panel képpontjait valódi vörös, zöld és kék (RGB) kvantumpont színkonverter-alpixelek alkotják – szemben az LG Display WOLED paneljével, mely a fénysűrüség növelésére fehér alpixelt is tartalmaz – a képfényesség növekedése az RGB (vörös/zöld/kék) színfényesség javulásának eredménye. Vagyis a képfényesség mellett a színtérfogat is lényegesen nagyobb a telített színeknél.

A QD-OLED a számszerűsített specifikációinál fényesebbnek tűnik, ezért a Samsung Display szerint a képernyők fénysűrűsége helyett a szemünk és agyunk által „érzékelt fényességet” kéne mérni az erre szolgáló eXperienced Color Range mérési módszerrel.

Samsung Display 3-gen QD-OLED előnyök

A Samsung Display idén nem vezet be új QD-OLED TV képernyőméretet, ami a WOLED panelek szélesebb választékát tekintve  némileg csalódás. Tehát 2024-ben is maradnak a 139, 164 és 195 centis (55”, 65” és 77”) képernyők.

A kvantumpont tinták precízebb felvitelét biztosító új „Pico-inkjet Process”, azaz piko-tintasugaras eljárás viszont a pixelsűrűség eddigi 110ppi-ről 140ppi-re növekedését teszi lehetővé, amivel így már 80 centis (31,5”) 4K felbontású QD-OLED panelt is tud gyártani a Samsung Display monitorokhoz. A nagyobb pixelsűrűség lehetővé tenné 8K QD-OLED TV-panelek előállítását is, de a csekély piaci kereslet miatt 2024-ben nem terveznek ezzel.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .