GE holografikus tároló 500 gigabájtos lemezzel

1. Oldal

A General Electric (GE) kutatóinak mikro-holografikus lemeze hússzor nagyobb kapacitású, mint egy egyoldalas Blu-ray lemez, és a Blu-ray/DVD lejátszókban alkalmazott rendszerrel írható, olvasható.
GE_holografikus_lemez_200px.jpgA GE Global Research technológiai fejlesztő cég bejelentése szerint kutatóiknak fontos áttörést sikerült elérniük egy olyan tároló anyag felfedezésével, amivel 500 gigabájt tárolókapacitás érhető el egy szabvány DVD méretű lemezen.

A mikro-holografikus lemezek kisebb és kevéssé komplex hologramjait a tipikus Blu-ray és DVD lejátszókhoz nagyon hasonló rendszerrel lehet olvasni és írni. Míg azonban a Blu-ray és DVD csak a lemez egybizonyos felületén tárolja az információt, addig a holografikus tároló technológia a lemezanyag teljes térfogatát kihasználja. A hologramok, vagyis az információs egységeket reprezentáló háromdimenziós mintázatok a lemezbe íródnak, illetve onnan olvashatóak ki. A GE holografikus tárolója tehát nem is elsősorban kapacitásával tűnik ki a többi hasonló optikai tároló technológia közül, hanem azzal, hogy egy mikro-holografikus lejátszó akár CD, DVD és Blu-ray lemezek olvasására is alkalmas lehetne.

A GE kutatói már több mint hat éve dolgoznak a holografikus tároláson, s bár az új anyaggal elért siker jelentős előrelépés, de kérdéses, hogy a technológia a hétköznapi felhasználók számára bír-e bármilyen fontossággal. A mikro-holografikus tárolóeszközök és lemezek előreláthatóan valamikor 2011-2012-ben kerülnek bemutatásra, és valószínűleg csak nagy adattárolási igényű alkalmazások, például orvosi intézmények adatkezelésére, esetleg filmstúdiók anyagainak tárolására alkalmazzák majd. A fizikai médiahordozók jelentősége ugyanis folyamatosan csökken az internetes filmletöltés mellet.

Kapcsolódó linkek:

Jövőre kész a Maxell holografikus lemezes tárolója
A Toshiba is befektet a holografikus lemezek fejlesztésébe
Közeleg a holografikus lemezek szórakoztatóelektronikai alkalmazása
Hat cég létrehozta a Holographic Versatile Disc (HVD) szövetséget
A világ első holografikus lemezre rögzített filmje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .