Pioneer: reformtervek a Honda segítségével

1. Oldal

A Pioneer Corp. 2,5 milliárd jen (kb. 5,8 milliárd Ft) friss tőkét kap új üzleti partnerétől a Honda Motor Co.-tól, de ez csak az első lépés a cég pénzgyűjtési lépései közül, mellyel megújulását tervezi finanszírozni.
Pioneer_Honda.jpgA Pioneer június végével új részvényeket tervez kibocsátani a Honda részére, és a tokiói székhelyű autógyártó pénzét új autóelektronikai termékek fejlesztésére használja fel.

A veszteségek halmozódásával a Pioneer úgy döntött kiszáll a síkpaneles TV üzletből és az autóelektronikai valamint audió termékekre koncentrál a jövőben.

A Pioneer arra is készül, hogy az elfogadott japán gazdaságélénkítő intézkedések keretén belül kormányzati pénzügyi injekcióért is folyamodik. A ma bejelentett középtávú üzleti terv szerint a cégnek hozzávetőleg 40 milliárd jent (kb. 92 milliárd Ft) kell előteremtenie, de a további financiális üzleti megállapodások részletei még nem ismertek.

Az autógyártóval létrejött megállapodás keretében a Honda 170 jent fizet majd a Pioneer újonnan kibocsátott 14,7 millió részvényéért. A Honda részesedése így 6,54% lesz a Pioneer-ban, és a Sharp Corp. után a második legnagyobb részvényessé válik. A Sharp részesedése 14,28%-ról, 13,35%-ra csökken az új részvények kibocsátása után.

A Pioneer az elkövetkező három, 2012 márciusáig terjedő üzleti évekre vonatkozó reformtervei szerint kilencet bezár a cégcsoporthoz tartozó 30 gyártóvállaltból Japánban és a tengerentúlon, hat másikban pedig csökkenti a kapacitásokat. Elbocsátanak 5.800 teljes munkaidejű alkalmazottat és 4.000 szerződéses munkást ettől az évtől kezdve. 2008 decemberében a cégnek még 36.925 teljes állású alkalmazottja volt. Az igazgatók és vezető tisztségviselők számát is csökkentik ebben az évben 25-ről 19-re.

A szerkezetátalakítás költéseit 47 milliárd jenre becsüli a cég az idei 2010 márciusával véget érő üzleti évben, de a reformintézkedések várhatóan 50 milliárd jennel csökkentik a fix költségeket ebben az üzleti évben, és további 85 milliárd jenbe a következő évben.

A március 31-el zárult üzleti évben a Pioneer előre jelzett nettó vesztesége 129 milliárd jen (kb. 298 milliárd Ft), ami kicsit csekélyebb, mint a február közepén becsült 130 milliárd jen. A cég ebben a gazdasági évben még 83 milliárd jenes veszteségre számít. Várhatóan a 2011 márciusával végződő üzleti évben lesz újra nyereséges a cég, 8 milliárd jenes profittal.

A Honda részvényessé válásának hírére a Pioneer részvényei 23%-kal erősödtek.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: négy új 2009-es alap- és középkategóriás AV vevőerősítő
A Pioneer és a Sharp októbertől egyesíti Blu-ray tevékenységét
Pioneer: meddig kaphatóak még idehaza a KURO plazma TV-k?
Mit jelent a Pioneer TV-k eltűnése
Pioneer: autóelektronikára és audióra koncentrál a cég a jövőben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .