Jövőre kész a Maxell holografikus lemezes tárolója

1. Oldal

A holografikus eljáráson alapuló tárolórendszerek fejlesztése rohamtempóban zajlik. Most a Hitachi érdekeltségébe tartozó Maxell jelentette be, hogy az InPhase partnereként jövőre már 300 GB kapacitású adattárolót kínál.
InPhase_holo_driver.jpg
Az első generációs holografikus média tehát 300 GB tárolási kapacitású és 20 MB/s adatátviteli sebességű lesz. De az InPhase által kidolgozott technológia számos más formában és kapacitással is megjelenhet. Lehetőség van egy postabélyeg nagyságú felületen 2 GB, egy bankkártyának megfelelő tárolón 20 GB, egy az első generációs lemeznél kifinomultabb lemezen akár 1,6 Terabájt adat rögzítésére is. Az utóbbi lemezzel elérhető az akár 120 MB/s adatsebesség is, és archiválásra is kiválóan alkalmas, mert az ígéretek szerint viszonylag olcsón és 50 évnél tovább is képes megőrizni a hatalmas mennyiségű tárolt információt.

Maxell_holo_disc.jpg
Az éppen öt éve a Lucent Technologies által alapított Inphase Technology a Bell Labs kutatásaira alapozva folytatja a holografikus lemezes tárolórendszerek fejlesztését. Ennek eredménye a Tapestry elnevezésű média és meghajtó (ezek láthatóak képeken). Most a pénzzel és technológiai háttérrel beszálló Maxell segíti a kitűzött célok elérését.

A holografikus tárolás másik nagy fejlesztője a számos cég, köztük a Toshiba támogatását is élvező Optware, mely Holographic Versatile Disc (HVD) lemezével és Holographic Versatile Card (HVC) kártyájával már a szabványosítás előkészítésén dolgozik.
Kapcsolódó linkek:

A Toshiba is befektet a holografikus lemezek fejlesztésébe
Közeleg a holografikus lemezek szórakoztatóelektronikai alkalmazása
Hat cég létrehozta a Holographic Versatile Disc (HVD) szövetséget
A világ első holografikus lemezre rögzített filmje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .