Távol van még a 3D Blu-ray Disc

1. Oldal

Bár a szórakoztatóelektronikai ipar többsége lelkesedik a házi 3D technológiáért, azt is tudják, hogy megfelelő Blu-ray szabvány nélkül egyhamar nem lesznek 3D tartalmú lemezeket pörgető lejátszók, de egyelőre nem sietnek ezek megalkotásával.
Pedig sokan sürgetik a házi 3D tartalmak terjesztésére vonatkozó szabványok megalkotását. Legutóbb a NAB 2009 kiállításon Mark Zoradi a Disney motion pictures elnöke szólított fel erre, hangsúlyozva „nem akarunk egy házi 3D formátumháborút” emlékeztetve a Blu-ray/HD DVD küzdelmére.

Otthoni „3D –ready” azaz sztereoszkópikus képmegjelenítő TV-k és monitorok már kaphatóak – a JVC pont a NAB kiállításon mutatott be egy 3D LCD monitort -, de ezek kihasználásra alkalmas, 3D tartalmakat kínáló műsorforrások még nincsenek, és valószínűtlen, hogy például 3D Blu-ray lejátszókat kínálnának az üzletek 2011 előtt.

A Blu-ray szabvány megalkotásában vezető szerepet játszó Sony egyik szóvivőjének elmondása szerint a cégnek „jelenleg nincs semmilyen információja, amit megoszthatna” a 3D Blu-ray lejátszóról. A Panasonic ugyan a legutóbbi CES kiállításon is bemutatta teljes 3D rendszerét, melynek része egy saját 3D Blu-ray Disc szabványjavaslat szerint működő lejátszó, de más gyártók valószínűleg nem állnak rendszere mögött.

Panasonic_3D_plazma.jpg
Wendy Aylsworth a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) alelnöke úgy véli: „Míg bármely saját rendszer piacra kerülhet és meghonosodhat egy éven belül, nem gondolom, hogy egy ilyen specifikus rendszerért az összes gyártó és tartalom előállító egyetértésben pénzt fizetne.” Aylsworth elmondása szerint az SMPTE-nél folyik egy szabvány definiálása, mely a stúdiók számára határozza meg, miként állítsák elő a 3D tartalmakat. Várhatóan júniusban kezdi meg az SMPTE a tartalom előállításának végső állomása, az úgynevezett „mastering” szabvány megfogalmazását, amely az összes terjesztési módra, így a Blu-ray-re is vonatkozik. A szabvány megjelenése 2010 közepére várható, de a szabványosítási szervezet a NAB 2009 kiállítás alkalmából kiadott egy a fenti munkát megalapozó 3D-vel foglalkozó dokumentumot, ami az SMPTE illetékes munkacsoportjánakajánlásait és megállapításait vázolják fel.

Eközben a Consumer Electronics Assn. (CEA) is dolgozik az otthoni 3D tartalmak képmegjelenítésére vonatkozó szabványokon. A céljuk az, hogy olyan szabványokat állítsanak elő, amelyek szempontjából lényegtelen milyen is a képernyő és az milyen 3D képmegjelenítő technológiát használ.

A 3D és a Blu-ray platform összehozásához a Blu-ray Disc Assn. (BDA) is meg kell, hogy hozzon néhány döntést. De a BDA eddig még nem kezdett hozzá saját 3D szabványainak megfogalmazásához, se a lejátszókat, se a lemezeket illetően. Andy Parsons a szervezet elnöke erről az mondta: „Érdeklődéssel tanulmányozzuk a legjobb nagyfelbontású technológia 3D alkalmazással egyesítésének lehetőségét, hogy minden eddigit fölülmúló házi-mozi élményt állítsunk elő. A kompatibilitás és egységesség fontos megfontolás lesz, mikor majd elkezdjük a különböző technológiák megítélését.” De, hogy ez a megítélés mikor veszi kezdetét, azt Parsons nem tudta megmondani.

Kapcsolódó linkek:

JVC: teljes HD 3D LCD monitor professzionális célra
Probléma a 3D-vel
A Sensio 3D formátuma DVD szabvány lesz
A Dolby is 3D Blu-ray Disc technológián dolgozik
A Panasonic Blu-ray Disc szabványt javasol a 3D képtárolásra
A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon
3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .