Google TV-s Chromecast: már HDR10+ minősítéssel és további frissítéssel

A Google TV-s Chromecast is megkapta a HDR10+ minősítést, egy frissítéssel pedig lehetővé válik a preferált videokimenet megválasztása.


A Dolby Vision mellett a Samsung által kifejlesztett nyílt HDR10+ egyelőre kisebb elfogadottságnak örvend, de azért bővül a formátumot támogatók köre. A partnerek között ott van már a saját eredeti The Stand filmsorozatát HDR10+ formátumban kínáló Paramount+ streaming szolgáltatás, és megkapták a megfelelőségi minősítést a Roku médiaeszközei valamint a Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) is.

Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV)

A Google Play Movies & TV és a YouTube már eddig is kínáltak HDR10+ formátumban elérhető tartalmakat, de mostantól a Google saját streaming médiaeszköze is támogatja ezeket.

Matt Frost, a Google termékmenedzsment igazgatója nyilatkozata szerint: „A Google örömmel csatlakozik a HDR10+-t alkalmazó és a HDR10+ Technologies LLC-vel együttműködő vállalatok növekvő számához. Úgy képzeljük, hogy a HDR10+ kulcsfontosságú lehetőséget biztosít majd a Chromecast with GoogleTV valamint más platformok számára, és alig várjuk, hogy segíthessük különböző partnereinket az iparágban a nagyszerű HDR élmény elérésében.”

Egy megjelenő szoftverfrissítés végre lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy maga válassza ki a preferált dinamikatartomány formátumot a Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) kimenetén. Korábban az SDR/HDR illeszkedést kínáló eszköz alapból HDR jelet továbbított a HDR kompatibilis ámde a nagy dinamikatartományú videók valós megjelenítéséhez szükséges hardverrel nem rendelkező belépő- illetve középkategóriás LCD TV-knek is, melyek így gyakran rosszabb képminőséget produkálnak, mint SDR videojellel. Hiányzott tehát az SDR alapértelmezett – vagy preferált – beállításának lehetősége.

Chromecast with Google TV frissítés

A Reddit egyik felhasználójára hivatkozva az Android Authority által is közöltek szerint, a frissített szoftver új ‘Advanced Video Controls’ alá tartozó menüpontban beállítható az SDR mód, mely „csak HDR tartalmat támogat (only supports HDR content)”. Ez minden HDR kompatibilis LCD TV-vel rendelkezőnek érdemes kipróbálni.

A frissítés egyéb videobeállításokat, Bluetooth audio és WiFi 5GHz-es javításokat is kínál, valamint egy új HDMI CEC opciót is bevezet, amivel csak be- és kikapcsolni lehet a TV-t.

Az  eszközön továbbra is az Android 10 verzió fut, de a 2020. decemberi javítási szint helyett már a legújabb, 2021. áprilisi Android biztonsági javítással rendelkezik.

Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) 2021 áprilisi frissítése
(Firmware QTS1.210311.005. 116MB):
  • ’Advanced Video Controls’ videóvezérlő beállítás a HDR formátum, a felbontás/frissítési sebesség és a színformátum egyenkénti beállításához.
  • ’HDMI hotplug’ fejlesztések, amelyek segítenek a Chromecastnak felismerni a legjobb elérhető TV-beállításokat
  • Wi-Fi javítások az 5GHz-es és a Mesh hálózatokhoz
  • Bluetooth Audio dadogás javítása egyes alkalmazásokban
  • A HDMI-CEC mostantól konfigurálható a beállításokban, hogy csak a TV-t kapcsolja be/ki
  • Biztonsági frissítés: az Android biztonsági javítás szintje a 2021 áprilisira emelkedik

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .