HDR10+: tovább bővült a formátumot támogatók köre

A CES 2020 alkalmával jelentette be a HDR10+ Technologies, LLC, hogy a HDR10+ formátum 94 alkalmazója között új támogatók az Alliance for Open Media (AV1), a DisplayPort, a GooglePlay, az Onkyo/Ppioneer, a VIZIO és számos mobilkészülék-gyártó.


A nagy dinamikatartományú kép megjelenítését dinamikus metaadatok segítségével jelenetenként és képkockánként optimalizáló HDR10+ formátum egyelőre nem olyan sikeres, mint a versenytárs Dolby Vision, pedig az utóbbi még csak nem is jogdíjmentes. A HDR10+ formátumot támogatók szövetségének három alapítótagja közül kettő, a 20th Century Fox és a Panasonic alkalmazza is versenytárs formátumot, sőt az utóbbi a továbbfejlesztett Dolby Vision IQ rendszert is a legújabb HZ2000 csúcs OLED TV-ben.

HRD10+

A HDR10+ Technologies, LLC a CES 2020 alkalmával bejelentette, hogy a VIZIO hivatalos partnerként támogatja a formátumot. A VIZIO meg is erősített, hogy 2020-as TV-i, melyeket az észak-amerikai piacon kínál a Dolby Vision mellett a HDR10+ formátumot támogatják.

Idén a Google Play Movies & TV streaming videoszolgáltatás is elkezdi támogatni a HDR10+ formátumot UHD filmeknél, melyek egyelőre meg nem nevezett filmstúdióktól származnak. A szolgáltatás pletykák szerint készül a Dolby Vision támogatására is, de 4K UHD tartalmakat egyelőre csak az USA-ban és néhány más országban kínál, a régiók többségében a filmek csak 1080p Full HD felbontásban elérhetőek.

A kiadott közlemény felsorolja a hollywoodi stúdiók HDR10+ formátummal kiadott Ultra HD Blu-ray filmjeit is: „A HDR10+ UHD Blu-ray lemezek száma is tovább növekszik a HDR10+ formátumban elérhető címekkel, mint például az X-Men: Sötét Főnix a 20th Century Fox-tól, a Halálos iramban: Hobbs & Shaw az Universal-tól és az Az: Második fejezet a Warner Bros-tól.”

Az Onkyo és a Pioneer AV vevőerősítői is támogatják majd a HDR10+ formátumot, ami azt jelenti, hogy képesek lesznek annak továbbítására HDMI be- és kimeneteik között.

Emellett a OnePlus, az OPPO, a Realme és a Xiaomi mobilkészülékein is ott lesz a HDR10+.

A HDR10+ logó és minősítési programja új generációs technológiákra is kiterjed, így más van a 8K display minősítés a formátumhoz, aminek része a HDMI 2.1 is. Ezen felül a HDR10+ már a DisplayPort csatlakozáson át is továbbítható, és azt támogatja az Alliance for Open Media AV1 videoformátuma is.

Kérdéses, hogy ezek az új partnerek nagyobb lendületet adnak-e a HDR10+ formátumnak? Továbbra is elutasító a Samsung a Dolby Vision, az LG és a Sony pedig a HDR10+ iránt, de a nagyobb kihívást a tartalmi oldal jelenti. Az Apple TV+ és a Disney+ például Dolby Vision formátumban kínálja filmjeit és sorozatait.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .