HDR10+: új partnerekkel bővül a formátumot támogatók köre

A HDR10+ támogatók között vannak TV-gyártók, tartalomszolgáltatók, hollywoodi stúdiók és más cégek is, mások mellett legújabban a TCL, a Hisense, a Rakuten és az Arm  valamint a Qualcomm csatlakoztak.


A Samsung sajtóközleményben jelentette be, hogy a prémium nagy dinamikatartományú Dolby Vision formátum alternatívájának szánt licencdíjmentes HDR10+ ökoszisztéma 45 iparági partnerre bővült.

Hyogun Lee, a Samsung Electronics Visual Display Business ügyvezető alelnöke szerint: „A HDR mint az ultra-magas képminőség egyik legfontosabb technológiája megjelenésével a Samsung HDR10+ formátuma egyre elismertebb. A HDR10+ már több iparág nagyvállalatai részéről kapott jó fogadtatást. A Samsung továbbra is erre épít, megerősítve HDR szabvány technológiai vezetésünket és fenntartva jelenlétünket a globális TV-piacon.”

A 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung által alapított HDR10+ Technologies, LLC vegyesvállalat minősítési programja már fél éve működik és egyre több a minősített készülék és partner. A szövetségalapító 20th Century Fox mellett a Warner Bros. is elkötelezte magát a HDR10+ formátumú otthoni videós tartalmak kiadása mellett. A Warner Bros. Home Entertainment eddig már több mint hetven HDR10+ kompatibilis filmet el is készített, és ígéretük szerint a jövő év elejére már több mint 100 címük lesz kész a formátumban digitális terjesztésére.

Az Amazon 2017-ben kezdett HDR10+tartalmakat kínálni Prime Video streaming tartalomszolgáltatásán, amin most már minden 4K UHD videó ilyen formátumú, és a márka Fire TV Stick 4K adaptere is támogatja ezeket.

Új partnerként az európai Rakuten TV streaming szolgáltatás, a MEGOGO mint az egyik legnagyobb kelete-európai és az ivi mint a legnagyobb orosz online videokölcsönző szolgáltatás is rövidesen vagy már kínál HDR10+ tartalmakat. Az orosz ARSPRO produkciós stúdió pedig elő is állít ilyeneket.

Fontos chipgyártó partnerként a Qualcomm új Snapdragon 855 chipkészlete már HDR10+ támogatású lesz, és az Arm mobiltechnológiai cég is csatalakozik a HDR10+ táborhoz.

A Samsung tervei szerint új HDR10+ tesztelési és vizsgálati központ épül Kínában, hogy segítsen a minősítési folyamatban az olyan gyártóknak, mint a Hisense, a TCL és a Konka. Ezen márkák termékei tehát HDR10+ minősítettek lesznek, de úgy tűnik, hogy egyenlőre csak a kínai piacra. A Hisense és a TCL külön termékválasztékot kínál az USA-ban és Európában, és a sajtóközleményből nem derül ki, hogy ezek a termékek is HDR10+ kompatibilisek lesznek-e. Mindkét cég TV-i rendelkeznek már Dolby Vision támogatással.

Érdekesség, hogy a sajtóközlemény korai változatában még tagként szerepeltek az arsTECHNICA és az IMAX is, melyek aztán eltűntek a később frissített verzióból. Az IMAX nemrégiben a DTS-el együttműködve hívták életre az „IMAX Enhanced” programot. Az első ilyen Ultra HD Blu-ray lemezeken van először HDR10+ formátum.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .