HDR10+: elindult a minősítési program

A Dolby Vision alternatívájának tekintett nyílt HDR10+ formátum a Samsung és Panasonic TV-k és forráskészülékek mellett más gyártók termékeiben is támogatott lesz az ettől a hónaptól induló minősítést követően.


A múlthéten a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung által alapított HDR10+ Technologies, LLC vegyesvállalat elkezdte a Samsung által kifejlesztett nyílt HDR10+ technológia licenckiadási és logó minősítési programját. A szövetségnek ugyan nem tagja, de az Amazon és a Warner Bros. már elkötelezték magukat HDR10+ formátumú tartalmak megjelentetése mellett, és a Philips is az új HDR formátum mögé áll.

A HDR10+ dinamikus árnyalati leképzést alkalmaz „a fényesség, a színtelítettség és a kontraszt képkockánkénti vagy jelenetenkénti változásainak megfelelően”. A Dolby Vision formátum alternatívájaként létrejött nyílt formátum kompatibilitását az biztosítja, hogy a HDR10 alapjaira épül.

A 20th Century Fox alelnöke és a Fox Innovation Lab ügyvezetője Danny Kaye szerint: „Az új HDR10+ licenckiadási és minősítési program technológiai előrelépést jelent az új generációs képmegjelenítők számára. A HDR10+ megfizethető TV-k és készülékek szélesebb körének jobb képminőséget nyújtva javít a látványélményen a teljes közönség számára.”

A HDR10+ kompatibilis Samsung és Panasonic TV-k valamint Panasonic Ultra HD Blu-ray lejátszók mellett ettől a hónaptól más cégek is megszerezhetik a HDR10+ licencet. A formátum használata ugyan „jogdíjmentes”, de a lejátszókészülékek gyártóinak évi 2.500 $, a képmegjelenítők gyártóinak 10.000 $, az SoC chipgyártóknak 4.000 $ évi adminisztrációs díjat kell leróniuk, a tartalomszolgáltatók és a terjesztők számára viszont teljesen ingyenes. A fenti logó jelzi, ha a termék vagy tartalom támogatja a formátumot.

A HDR10+ platform kész a jövőbeli fejlesztésekre és innovációkra, hogy erősebb technológiává válhasson az elkövetkező években.

Mostantól kérdés, hogy a már a Dolby Vision formátumot támogató márkák közül melyek csatlakoznak a HDR10+ támogatóihoz. Egyelőre még nincsenek a piacon olyan TV-k, melyek mindkettővel kompatibilisek, de például az Ultra HD Blu-ray lejátszók közül a Panasonic DP-UB9000 ilyen.

Eddig állítólag már több mint 40 cég folyamodott licencért, de nem tudni melyek ezek. A minősítési folyamat megkezdésével, hamarosan több termék viselheti majd a HDR10+ megjelölést, amelyek a szeptemberi berlini IFA 2018 kiállításon mutatkozhatnak be, de az első ilyen formátumú Ultra HD Blu-ray lemezek még váratnak magukra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .