Indul a Sky Ultra HD F1 közvetítése nem kis kihívásokkal

1. Oldal

A Sky ígéretének megfelelően az idei Forma 1-es szezon minden versenyét Ultra HD felbontásban közvetíti majd másodpercenként 50 képkocka képsebességgel, de egyelőre még nem nagy dinamika- és színtartománnyal.


Ahogy azt közel egy éve megígérték a Sky először a nagydíjsorozat történetében Ultra HD felbontásban fogja közvetíteni a márciusban induló szezon futamait a korábbi HD helyett.

Sky F1.jpg
Talán még ennél is fontosabb, hogy ez a szezon lesz az első, amikor a közvetítések képváltási gyakorisága másodpercenként 50 teljes képkocka (50p) lesz, ami duplája az eddigi 25 képkockás/sec képsebességnek.

A Sky működési vezetője, James Clements szerint a visszajátszások ugrásszerű képminőség-javulása a legmeglepőbb. „Az elemzés során a visszajátszásokban és a lassításokban nagyobb mértékű javulást látunk, mint gondoltam volna, mert több magas-minőségű kamera veszi fel a tartalmat a forrásnál.” A vezető azt is hozzátette: „Az első futam Ausztráliában nem kell hogy más legyen, mint egy Premier League mérkőzés az Emirates (stadionból).”

Mindez persze nem lesz könnyű. Míg az első 4K sportközvetítések, a Premier League meccsei egy országban, zajlanak, addig az F1 szerte a világon. Elég jelentős kihívást jelent a 4K-hoz szükséges adatmennyiség továbbítása vissza az Egyesült Királyságba, valós időben. Clements elmondása szerint: „Kétéves folyamat volt felépíteni az a stressztűrésű gerinchálózatot, amiben bízhatunk, hogy el tudjuk juttatni (a tartalmat) bárhonnan.”

Az F1 konkrét kihívásai miatt néhol sajnos még kompromisszumot kell kötni. Az autók fedélzeti kamerái egyelőre még nem Ultra HD, hanem 1080p felbontásúak lesznek. Ennek oka, hogy ezek a kamerák az adatokat vezeték-nélküli kapcsolaton továbbítják, aminek a sávszélessége egyelőre még nem elég ahhoz, ami az Ultra HD-hez szükséges. Javulás azonban még így is látható lesz, mert a fedélzeti kamerák képsebessége is másodpercenként 50 képkocka lesz, szemben a tavalyi 25 képkockával. Így aztán bár ezek a képek csak felbontás terén nem illenek majd a közvetítés többi részéhez.

Amire a Sky még nem kész, az a nagy dinamikatartományú (HDR) technológia.

Lesz HDR persze előbb-utóbb, de Clements szerint, ez annak kérdése, hogy a munkafolyamatok milyen mértékben, állnak készen az új technológiára. „Az UHD-vel egy jó évig tartott a háttérben, … (és) hasonló kutatást végzünk a HDR kapcsán annak biztosítására, hogy az élő (közvetítés) élménye a lehető legerősebb lehessen a néző számára.”

A HDR közvetítések nemcsak az eddiginél magasabb csúcsfényességet és mélyebb feketét nyújtanának, de a Rec.2020 szabvány által leírt megnövelt színteret is, szemben a jelenleg alkalmazott szűkebb Rec.709 szabvánnyal. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a HDR közvetítések eljövetelével a Ferrari vörös színe sokkal inkább úgy fog kinézni a képernyőn, mint a valóságban.

Kapcsolódó linkek:

Jóváhagyták a DVB-UHDTV szabvány következő fázisát
A nagy dinamikatartomány is része lesz DVB-UHDTV szabványnak
Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás
Új HDR demócsatorna az Astra műholdon
Jövőre már lesz Ultra HD Forma 1 közvetítés
A Sky TV Box kész a 2016-ban induló UHD műsorok vételére
Augusztusban indul a BT Sport Ultra HD csatornája (Frissítve)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .