James Cameron a 2D-ről 3D-re konvertálás ellen szól

1. Oldal

A 3D mozi legnevesebb szószólója, az Avatar rendezője James Cameron sürgeti ugyan a TV-s közösséget a 3D technológia befogadására, de óva int a 2D-ről 3D-re konvertáló technológiák sietős megoldásként való használatától.


cameron.jpgEgy a héten Szöulban megtartott fórumon a rendező a 3D befogadására ösztönözte a tartalomgyártókat, mondván, hogy most ők a bimbózó 3D kirakós játék hiányzó darabja. „Körülöttünk mindenhol 3D TV-k lesznek, így sok ezer órányi sport, vígjáték, zene és mindenféle szórakoztató (3D műsorra) lesz szükség” deklarálta a filmalkotó mielőtt hozzátette, hogy az olcsó konverziós technológia nem válasz a problémára.

Cameron a költségcsökkentő 2D-ről 3D-re konvertáló technológiák iránti növekvő érdeklődés ellen szólalt fel, amelyre sok iparági szakember úgy tekint, mint a 3D piac lendületét fenntartó eszközre. Márpedig az anyagiakkal mind tudatosabban számoló film és TV gyártók a 3D tartalmak tömeggyártását egyszerűsítő technikát látnak a 2D-ről 3D-re konvertálásban. A rendező a kísértés ellen szólva úgy tartja, hogy az a legkevésbé sem a legjobb módja a megtakarításnak, és minden így előállított tartalom „szemfáradást és fejfájást” okoz.

Miközben a rendező figyelmeztetése elsősorban a tartalom-előállítóknak szól, az ugyanúgy vonatkozhat a 3D TV-k gyártóira is. A Samsung és a Sony beépíti 3D TV készülékeikbe a valósidejű 2D-ről 3D-re konvertáló technológiát. A Panasonic azonban eddig nem kínál ilyen lehetőséget, mert nem akarják összezavarni a fogyasztókat egy másodosztályú átalakító technológiával.

Meglepő ugyanakkor, hogy maga Cameron viszont buzgón dolgozik korábbi, minden addigi rekordot megdöntő filmje a Titanic 3D-re alakításán egy fejlett konverziós technológiát használva. A projekt elmondások szerint 12 millió dollárba kerül és két évig tart majd.

Kapcsolódó linkek:

Az Avatar Blu-ray sikerének árnyoldalai
Az Avatar Blu-ray Disc firmware frissítést kívánhat
Élő 3D közvetítés a francia nyílt teniszbajnokságról
Figyelem! Ittasan és terhesen nem ajánlott 3D TV-t nézni!
Sony – FIFA: további információk a 3D focivébéről
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .