JVC: három új lézer fényforrású 4K házimozi vetítő szeptemberében?

Három év után a JVC szeptemberben három új 4K házimozi vetítő bemutatását tervezi, melyek Blu-Escent lézerfényforrása az elődöknél magasabb fényáramot ígér.


A mindig jól értesült német szakíró,  Michael B. Rehders közlése szerint egyre több pletyka kering arról, hogy a JVC 2021 szeptemberében bemutatja a DLA-Z1 (DLA-RS4500) és a DLA-N (DLA-RS) szériájú házimozi vetítők utódait. Könnyen lehet, hogy az új modellek az IFA 2021 digitális kiállításán kerülnek bemutatásra.

JVC 4K házimozi vetítő

Jól informált források szerint a JVC három új 4K házimozi vetítőjének egyik legfontosabb újdonsága a BLU-Escent lézer fényforrás alkalmazása lesz, amit a gyártó 2015-től kezdett használni PRO vizualizációs vetítőiben, de most a DLA-N (DLA-RS) széria házaiba is beköltözik. Ezt a projektorok moduláris felépítése teszi lehetővé, amely az UHP lámpák mellett a lézer és LED fényforrások befogadását is lehetővé teszi.

JVC BLU-Escent

Az UHP lámpa helyett a BLU-Escent lézerdiódák tömbjének kék fénye részben szűretlenül jut a kék D-ILA panelre. A fény másik része egy forgó kerék foszforfelületét gerjeszti, mely onnan sárga fényt ver vissza, ami színszétválasztó szűrőkön és tükrökön át megvilágítja a piros és zöld D-ILA paneleket, majd onnan visszaverődve és egyesítve jut a lencsén keresztül a vetítővászonra.

A JVC három új lézer fényforrású 4K házimozi vetítő közül az alapmodell 2.000 lumen, a középkategóriájú 2.500 lumen a csúcsmodell pedig 3.000 lumen maximális fényáram előállításárra lesz képes a jelenlegi információk szerint. Ez jelentős növekedés az UHP lámpás elődmodellekhez képest, de műszaki okokból ennél többre jelenleg nincs lehetőség a hűtőrendszer korlátai miatt. Nagyobb fényáramhoz nagyobb házra vagy folyadékhűtésre lenne szükség, hogy a D-ILA paneleket túlmelegedését el lehessen kerülni.

A lézerfény-technológia előnyei közül az egyik legfontosabb az akár 30.000 órás élettartam, ami feleslegessé teszi az eddigi költséges lámpacserét. A BLU-Escent lézertechnológia másik előnye, hogy nem keletkezik a képzajhoz hasonlatos úgynevezett lézerfolt. Ezenkívül a vetítők ezzel a fényforrással a DCI-P3 színtér teljes reprodukálására is képesek.

Frame Adapt HDR működése

Az új 4K házimozi vetítők három D-ILA panelje 4.096 x 2.160 pixel natív felbontású, és teljes üveg lencsék garantálják ennek megjelenítését. A nagy dinamikatartományú tartalmak tökéletesebb vetítéséhez minden bizonnyal az új vetítőkben is alkalmazzák majd „Frame Adapt HDR” dinamikus árnyalati leképzési funkciót és a „Theater Optimizer” funkciót, mely a felhasználási környezethez optimalizálja a HDR tartalom képfényességét. Várhatóan továbbfejlesztik a mozgásmegjelenítést javító képkocka interpolációs eljárást is.

Állítólag a HDMI 2.1 csatlakozás implementálása is tervben van, de ez a chipgyártással kapcsolatos problémák megoldódásán is múlik.

A motoros zoom, fókusz és lencsememória, valamint a 3D tartalmak megjelenítésének támogatása teszi teljessé az új modellek képességeit.

A JVC új lézer fényforrású 4K házimozi vetítők áraival kapcsolatban a csúcsmodellért 25.000 eurót (kb. 9 millió Ft), a középkategóriás modellért 15.000 eurót (kb. 5,4 millió Ft), az alapmodellért pedig 10.000 eurót (kb. 3,6 millió Ft) emlegetnek. Azt még nem tudni, hogy a JVC jelenlegi DLA-N (DLA-RS) széria modelljei továbbra is kaphatóak lesznek-e, de a cég biztosan kínál majd 10.000 euró alatti vetítőt is, ezért feltételezhető, hogy a DLA-N7 mint új belépőmodell 5.000-6.000 euró (kb. 1,8-2,2 millió Ft) körüli áron lesz kapható.

Ha a három új JVC lézer fényforrású 4K házimozi vetítő 2021 szeptemberében bemutatkozik, akkor azok feltehetően az év vége előtt kaphatóak is lehetnek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .