Kész az eredeti Csillagok háborúja trilógia 4K restaurálása

1. Oldal

A Csillagok háborúja filmek DVD és Blu-ray kiadásain korábban is dolgozó cég bejelentése szerint elkészült az eredeti trilógia 4K/16-bites digitális restaurálásával, és már csak az a kérdés, mikor és hogyan láthatják majd ezt a nézők.
A Lowry Digital (mai neve Reliance Media Works) dolgozott korábban az eredeti Indiana Jones és Csillagok háborúja filmek DVD és Blu-ray kiadásain. A cég egy hónapja jelentette be, hogy befejezte az eredeti Csillagok háborúja trilógia 4K/16-bites digitális restaurálását.

star_wars.png
A restauráláshoz értelemszerűen azokat a 35mm-es eredeti kameranegatívokat is felhasználták, amelyekre a filmeket 1977-ben, 1980-ban és 1983-ban forgatták, és amelyek effektív felbontása jobb, mint a 4K. A DCi 4K CINEMA vetítésre alkalmas mozikban remélhetőleg kiváló képminőséget nyújt majd a restaurált trilógia, amit szinte biztosan újra műsorra tűznek, hogy kedvet csináljanak a jövőre bemutatásra kerülő J. J. Abrams féle VII. epizódnak.

A digitálisan restaurált 4K „master” felhasználható lesz majd az jövőbeli fogyasztói videó megjelenéshez is, akár online terjesztésben, akár fizikai hordozón kiadva, feltéve, hogy végre véglegesítik a Blu-ray 4K lemez szabványát. Ez utóbbi talán jobban sikerül majd, mint a trilógia eredeti Blu-ray kiadása, aminek minőségével sokan elégedetlenek a korai és még nagyon kezdetleges nagyfelbontásra alakítás miatt. Többek szerint az is csak ártott a trilógia Blu-ray „Special Edition” kiadásának, hogy George Lucas elég ötletszerűen toldott hozzá digitális grafikus effekteket, amelyek megkérdőjelezhető minőségűk miatt még egy 2K moziban sem néznének ki jól, nemhogy a 4K változatban. Kérdés persze, hogy ez utóbbiak bekerülnek-e a restaurált 4K verzióba, vagy esetleg megfelelő minőségben újraalkották-e ezeket. Mivel immár nem Lucas, hanem a más filmek restaurálása és Blu-ray kiadása során már bizonyítottan kiváló eredményeket produkáló Disney felügyelte a munkát, ezért bízhatunk benne, hogy a Csillagok háborúja trilógia 4K-ban is a régi élményt nyújtja majd.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)
Újabb Csillagok háborúja 3D epizódok a mozikban 2013-ban
Az összes Indiana Jones mozifilm megjelenik Blu-ray Disc-en
Európában is előrendelhető a Csillagok háborúja Blu-ray

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .