Kísérleti sportközvetítés a legkorszerűbb technológiákkal

Az EBU kísérleti UHD felbontású, HLG nagy dinamikatartományú (HDR) és képsebességű (HFR) élő közvetítést készít következő generációs hanggal (NGA) a több sportágban zajló glasgow-i Eb-n.


Az augusztus 12-ig több sportágban zajló glasgow-i Európa-bajnokság ideje alatt az EBU (European Broadcasting Union) iparági partnerekkel, köztük a BBC-vel, a France Télévisions-szel, az IRT-vel, a RAI-val és a ZDF-fel együttműködve teszteli az új televíziós technológiákat.

A teszt során először továbbítanak élő UHD tartalmat nagy dinamikatartománnyal (HDR) a HLG/BT.2100 szabvány szerint és másodpercenként 100 képkockás nagy képsebességgel (HFR), azaz 2160p100 videoformátumban. A jelenlegi európai UHDTV adások 50Hz képsebességre korlátozottak, és a fogyasztók számára elérhető képmegjelenítők is csak 2160p50 adásformátumot képesek kezelni.

A 2160p100 műsortartalmat előállító munkafolyamat 1080p100 és 1080p50 jeleket is szolgáltat. Mind a három jelet HEVC tömörítéssel kódolják, és azok multiplexe az Eurovíziós műholdas hálózaton át kerül átvitelre egy olaszországi kísérleti létesítménybe, illetve optikai szálon kerülnek elosztásra a BOC (European Championships Broadcast Operations Centre) számára a BBC Glasgow-nál.

A jelenlegi képsebesség mellett a gyorsan mozgó objektumok elmosódnak (lásd a fenti képet). A nagy képsebességű (HFR) videó javítja a gyors mozgásokat tartalmazó sportközvetítések képtisztaságát.

A Dolby AC4 és az MPEG-H Audio is kipróbálásra kerül a következő generációs audió (NGA) tesztelése során, melyben a hanghoz négy interaktív monó jelet adnak (két kommentár hangsávhoz és két további hanghoz) valamint egy surround kevert hangot.

A teszt során az élő UHD HFR, HLG HDR és NGA dekódolásra képes prototípus LG képernyőket használnak. Várhatóan megjelennek majd ilyen felvételeket az LG standján az idei IFA kiállításon. Az EBU szerint a kísérlet segít a még élvezetesebb sporttartalmak előállításában.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .