LCD paneleket vesz a Samsung az ősi rivális LG Display-től

1. Oldal

A világ legnagyobb TV gyártója, a Samsung rákényszerült, hogy az LCD TV panelhiány miatt legnagyobb riválisához forduljon segítségért. A háttérben a Sharp TV márkát visszaszerezni szándékozó Foxconn áll.


A Bloomberg közölt cikket arról, hogy az LG Display panelszállítási megállapodást kötött a Samsunggal, mely utóbbi még soha nem vásárolt LCD panelt dél-koreai riválisától.

LG Display-Samsung.jpg
Az ügylethez az LCD TV panelellátás felbolydulása vezetett, mely azzal kezdődött, hogy a Hon Hai (Foxconn) megvásárolta a Sharp ellenőrző többségét. Nemrég kiderült, hogy az új tulajdonos a cég forgalmának növelése érdekében újra komolyan be akar szállni a TV üzletbe, és ehhez vissza akarja szerezni a Sharp márkanevet Európában és Észak-Amerikában is, ahonnan 2015-ben vonult ki. A márka névhasználati jogát most az USA-ban birtokoló Hisense visszautasította a tárgyalási ajánlatot, így nem szállít neki többé LCD TV paneleket a Hon Hai (Foxconn) és a Sharp közös tulajdonában lévő Sakai Display Products Corp..

Sőt, hogy elegendő legyen a saját TV-khez szükséges panelgyártási kapacitás, a Sakai Display új LCD gyár építésébe kezdett Kínában és azonnal leállította az LCD TV panelek szállítását a Samsung számára. A Samsung mindezért 429 millió dolláros kártérítési igényt nyújtott be az oszakai székhelyű vállalattal és két másik céggel szemben egy New York-i választott bíróságon.

Mivel a Samsung nemrég bezárta egyik 7. generációs üzemét, mely kisebb képméretű LCD TV-hez gyártott paneleket, így most panelhiány lépett fel, ami talán még a TV-k fogyasztói árának emelkedését is eredményezheti.

A Samsung a hiány miatt kényszerült rá, hogy alternatív megoldást keressen, és úgy tűnik az LG Display az egyetlen gyártó, mely elég panelt tud szállítani.

Pikáns a helyzet, mert a két dél-koreai cég egymás ősi riválisa, és először fordul elő, hogy egyik a másiknak LCD paneleket szállít. A Samsung a világ legnagyobb TV gyártója, az LG Display, az LG csoport képernyőket gyártó cége pedig az LCD és OLED TV panelek legnagyobb termelője a világon.

A két cég egyelőre csak azt erősítette meg, hogy tárgyalásban állnak.

A Bloomberg cikke tudni véli, hogy a Sakai Display Products Corp. évente mintegy 4 millió LCD TV panelt szállított a Samsung számára, amiből az LG Display akár évi 3 milliót is pótolhat.

Ezek a panelek mind olyan úgynevezett IPS LCD panelek, melyeket a Samsung olcsóbb TV szériáiban használ. A drágább TV-kbe – mint amilyenek az idei Samsung QLED TV-k – továbbra is a saját VA LCD paneleket építik.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket
A Sharp visszaszerzi márkanevét az európai és amerikai TV üzlethez
A Sharp újra megjelenik, mint TV márka Európában
Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás
A Foxconn felvásárolta a Sharpot
A Sharp kilép az amerikai TV piacról, helyét a Hisense veszi át

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .