LCD vagy plazma TV ? (2007.)

Előnyök és hátrányok


Lassan két éve, hogy a cikk eredetije felkerült a portálra és még mindig a legolvasottabbak közé tartozik. Az aktuális piaci és technikai helyzetet tükröző felfrissített változattal továbbra is a választást segítő információkkal igyekszem szolgálni.

A plazmaképernyők általában széles látószögből is jól látható képet és már nappali megvilágításhoz is elegendő fényerőt produkálnak. Mivel a panel saját fénykibocsátása nagyon jól kontrollálható, ezért a feketék is úgymond „elég mélyek”, ami a kiváló kontrasztarány és a sötét árnyalatok részletgazdagságának feltétele. Plazma panelekkel a szabványokban előírtnál jóval szélesebb színtartomány is előállítható.

Bár a legtöbb plazma TV ma még nem teljes HD felbontású, de egyre több ilyen készülék kapható a piacon, s ezek már a lehető legtöbb képrészlet megjelenítését biztosítják. Ráadásul a kontúros mozgások részletei is többnyire hibátlanok, elmosódástól mentesek – mindez persze függ a készülékben alkalmazott képfeldolgozó technológia minőségétől is.

A plazma képernyők „beégése” már a múlté, bár bizonyos extrém esetekben még előfordulhat, hogy a világos statikus képrészletekre időlegesen „emlékszik” a képernyő, mert másként csökken az adott helyen a fényereje. A plazma készülékek teljesítményfelvételén is sokat javítottak már, de egy 127 centis (50”) képméretű modell teljesítményigénye még mindig elérheti 400-600 W-ot.

Az LCD képernyők fényereje kiváló, és széles látószög tartományból is jól látható a kép, bár oldalról nézve érzékelhetően csökken valamelyest a fekete mélysége. Amúgy ma már az LCD TV-k jelentős részében a háttérvilágítás fényerejét dinamikusan szabályozzák, mégpedig úgy, hogy a sötét tónusú képeknél csökkentik azt, így a feketék mélyebbé válnak. A háttérvilágítás határozza meg az LCD TV-k által előállított színtartományt is. A tipikus hidegkatódos fénycsövekkel a plazmaképernyőknél kisebb, de a TV szabványokban előírtaknak megfelelő színtartomány érhető el.

A LCD panelek nagy felbontása miatt remek az állóképek élessége részletezettsége, és van már megoldás a mozgások elmosódása ellen is. Az LCD képernyők legnagyobb hátránya ugyanis, hogy hiába egyre rövidebb a képelemek egyik világosságállapotból a másikba átváltási ideje (az un. „Response Time”), a gyorsan mozgó kontrasztos képrészletek még mindig „elmosódhatnak, elkenődhetnek”. Ez különösen egy gyors kameramozgás vagy kontrasztos futó felirat esetén látható igazán, és mozgalmas akciófilmek sportműsorok képén lehet zavaró. Ennek kiküszöbölésére alkalmazzák egyre több LCD TV-ben a megkétszerezett (100Hz-s) képfrissítés technikáját.

Pioneer KURO PDP-LX508D és Sony KDL-46X3500
Pioneer KURO PDP-LX508D és Sony KDL-46X3500


A plazmapanelek legújabb generációja már szinte tökéletes kép előállítására képes. Az LCD TV-k technológiája pedig még további fejlődési lehetőségeket is tartogat. Ezek közé tartozik a vezérelt LED-es háttérvilágítás, mely még jobb színeket és kontrasztarányt ígér. A készülékek képfeldolgozó processzorai és egyéb elektronikái is fontos szerepet játszanak a képminőségben, ezért egy készülék kiválasztásánál érdemes erre is odafigyelni.

Vannak azonban az LCD és plazma TV-nek alternatívái is. A projektoros, vagyis hátulról vetítős TV-k (HVTV) igen kedvező áron kínálnak nagy képméretet. Akik pedig kontrollálni tudják szobájukat fényviszonyait, és igazán moziban szeretnék érezni magukat vetítőt és vetítővásznat vegyenek!

Azt tanácsoljuk azoknak, akik új TV-re vágynak, hogy a vásárlás előtt mindenképpen menjenek el egy megfelelő szaküzletbe és nézzék meg, hogy a vágyott LCD vagy plazma TV képe megfelel-e elvárásaiknak. Kérjék meg a szaküzlet munkatársait, hogy megnézhessenek egy számukra jól ismert filmrészletet, és a televíziós adás képét is. Ne hagyják magukat „elkápráztatni” az üzletekben előszeretettel használt bemutató videók valóban megkapó képeitől. Tudni kell, hogy pont azért ezeket a képsorokat mutatják a gyártók és eladók, mert ezek nem feltétlenül fedik fel a készülékek hiányosságait.

Kapcsolódó linkek:

Rekord LCD TV paneltermelés, gyengélkedő plazma eladás
LCD TV-k megkétszerezett képfrissítéssel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .