Lézer fényforrású vetítők a BenQ-tól

1. Oldal

A BenQ LX60ST, LW61ST vetítők világon elsőként alkalmazott BlueCore fénymotorjában a színeket előállító 8-szegmenses foszforkereket lézer fényforrás világítja meg, amivel optimális energiahatékonyság és vetítési teljesítmény érhető el.
A jövő heti amsterdami ISE 2012 kiállításon mutatja be a BenQ XGA (1024×768 pixel) felbontású LX60ST és WXGA (1280×800 pixel) felbontású LW61ST elsősorban oktatási alkalmazásokra szánt vetítőit, amelyekben először alkalmazza a „BlueCore” elnevezésű lézerfényforrású fénymotorját.

BenQ_LW61st.jpg
A gyártó ígérete szerint az új vetítők a lézerfényforrás páratlan kvalitásai révén optimális energiahatékonyságot, vetítési teljesítményt és szinte azonnali vetítésre kész üzemállapotot biztosítnak. A vetítők tartalmazzák a BlueCore kínálta előnyöket tovább javító „SmartEco™ Advanced” elnevezésű technológiát is, amivel még további 90%-kal csökkenthető a fényforrás energiafogyasztása.

A maximum 2.000 ANSI lumen fényáramot biztosító BlueCore a fényforrás teljesítményének akár 90%-os fényszabályzását is lehetővé téve 80.000:1 dinamikus kontrasztarányú képet is produkálhat. A BlueCore lézerfényforrás gazdaságos (Eco) üzemmódban közel háromszor akkora élettartammal (20.000 óra) rendelkezik, mint egy higanygőzlámpa. A vetítők a BlueCore fénymotorral már néhány másodpercen belül teljes fényerejű vetítést tesznek lehetővé.

Az alapvetően egychipes DLP technológiájú vetítőkben a szokásos színkerék helyét egy úgynevezett foszforkerék veszi át, amit a lézerfénnyel megvilágítva annak nyolc szegmense vörös / zöld / kék / sárga / vörös / zöld / kék / sárga színű fénnyé alakul. Ez éri el a DMD képmodulátor felületét, és állítja elő a színes képeket. Vagyis a prezentációs vetítőknél a fényerő növelése érdekében szokásos fehér szegmens nélkül ezek a vetítők nagyobb színarányt, azaz tökéletesebb színeket produkálnak.

A felhasználók a környezeti megvilágítási körülményeknek megfelelően egyszerűen manuálisan állíthatják be a vetítők fényforrásának fényerejét, ezzel is növelve annak élettartamát és energiát takarítva meg. Ilyesmi a hagyományos vetítőkkel nem lehetséges.

A vetítők további módszerekkel is optimalizálni igyekeznek a fényerőt, illetve energia-megtakarítást. Alkalmazásuknak megfelelően hangsugárzókat is építenek beléjük, sőt mikrofonbemenetük is van, és készek a 3D vetítésre – DLP Link technológiával. A vetítők lencséje rövid vetítési távolságú és fix képnagyítású.

Kíváncsian várjuk mikor jelennek meg a hasonlóan lézer fényforrást használó házi-mozi vetítők.

Kapcsolódó linkek:

Jönnek a Texas Instruments DLP Pico HD chipes vetítők
Sony: nagyhatásfokú RGB lézer fényforrás vetítőkhöz
Casio: nagyfényerejű vetítők lézer és LED fényforrással
Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .