LG: 2024-es QNED TV-k már 248 centis (98”) képernyővel is

Az LG 2024-es QNED és QNED MiniLED TV-k szélesebb képernyőválasztékkal, nagyobb teljesítményű MI processzorral és a webOS frissítésének ígéretével kerülnek forgalomba.


A CES 2024 előtt az LG betekintést nyújt a 2024-es QNED TV-k néhány jellemzőjébe. A QNED, vagyis kvantumpont + NanoCell színelőállítást alkalmazó készülékek 2022. után megújuló QNED99T 8K modelljei 189 és 217 centis (75” és 86”), az új QNED90T, QNED85T és QNED80T 4K szériák 109 és 248 cm (43” és 98”) közötti képernyőkkel lesznek kaphatóak. Az utóbbi képméret először lesz része az LG kínálatának, és ezek a készülékek abban is különböznek a márka többi LCD TV-jétől, hogy nem IPS LCD hanem VA LCD óriáspanelt építenek beléjük, amit a TCL állít elő és más gyártók készülékeiben is alkalmazzák.

LG-98QNED-TV

A QNED99T és QNED90T szériájú készülékek MiniLED panelmegvilágítást és az árnyalati átmeneteket javító valamint a pontos háttérvilágítás-szabályzást biztosító Precision Dimming technológiát alkalmaznak. A QNED90T modellekben az úgynevezett Million Grey Scale 20 bites pontossággal ábrázolja és különíti el a szürke árnyalatait. A QNED MiniLED TV-k többzónás helyi fényszabályzással rendelkeznek, de a zónák száma egyelőre nem ismert.

Míg a QNED99T modellek Alfa 9 (α9) Gen 7, a QNED90T és QNED85T készülékek az α9-től számos funkciót átöröklő új α8 AI processzorral – vagyis a mesterséges intelligenciát (AI), pontosabban a gépi tanulást alkalmazva – teszik kifinomultabbá a vizuális megjelenítést és gazdagabbá a megszólaltatott hangot. Ilyen algoritmusok a képi objektumokat és háttereket megkülönböztető, s azok textúráját és részleteit gazdagító AI Picture Pro, a képet blokkokra osztva elemző, s azok legsötétebb és legvilágosabb területeit precíz HDR optimalizálással kiemelő árnyalati leképzés, a Dynamic Tone Mapping Pro, és a TV-k beépített hangszóróiból virtuális 9.1.2-es térhangzást előállító AI Sound Pro. Az α8 AI processzor elődjéhez az α7-hez képest 1,3-szoros AI teljesítményt, 2,3-szoros grafikus teljesítményt és 1,6-szor gyorsabb feldolgozási sebességet biztosít. A QNED80T a kisebb teljesítményű α5 Gen 7 processzorral rendelkezik.

Baik Seon-pill, az LG otthoni-elektronikai terméktervezési részlegének vezetője azt mondja: „Az LG 2024-es QNED TV termékkínálat teljesen új szintre emeli a tévézés élményét egy olyan fejlett processzorral, ami különböző képernyőméretekben kiemelkedő audiovizuális élményt tesz lehetővé, miközben személyre szabott felhasználói élményt biztosít, amely minden egyes ember egyedi életstílusához és preferenciáihoz igazodik.” Azt is hozzáteszi: „Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a webOS-sel kapcsolatos évtizedes tapasztalatainkra támaszkodva páratlan ügyfélélményt nyújtsunk.”

Az LG megerősítette, hogy a 2024-es QNED LCD TV-k felhasználói profilok és Dynamic Q Card-ok létrehozását is biztosító webOS 24-et futtatnak majd, amiről a januári CES 2024-en fogunk többet megtudni. Jelentős fejlemény, hogy a márka idei és 2022-es QNED99 és QNED95 TV-iben négy évig frissíti a webOS-t a legújabb verzióra. (További részletek itt olvashatóak).

További újdonság, hogy az LG 2024-es TV-k az Apple AirPlay 2 és a Chromecast tartalomátadást is támogatják.

Az LG megerősítette, hogy most először a QNED99T, a QNED90T és a QNED85T modellek négy teljes sávszélességű HDMI 2.1 porttal rendelkeznek majd, szemben az eddigi kettővel. A 60Hz-es LCD panellel szerelt QNED80T készülékeknek három HDMI 2.1 funkciókat is biztosító, de valójában HDMI 2.0 csatlakozója lesz. A QNED99T támogatja a Wi-Fi 6 szabványt.

A 2024-es LG készülékek némelyikének állványa megemelhető, hogy elférjen alatta egy soundbar. A QNED85T és QNED80T modellek képernyője csupán 29 mm vékony.

A cikk a későbbiekben frissül az új LG QNED LCD TV-k műszaki adatainak és az árainak ismeretében.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .