LG: további 4 évig lesz biztosított a webOS frissítés (Frissítve)

Az LG végre biztosítja, hogy már a 2022-es OLED és QNED Mini LED 8K TV-k webOS okos TV platformjához lesz frissítés a legújabb verziókra, az új modellekhez legalábbis 2028-ig.


Frissítés:

Egy évtizeddel a webOS TV platform elindítása után az LG elkezdi annak frissítését, és most már az is tudható, hogy a cég milyen ütemezésben tervezi ezt megvalósítani. Az idei és bizonyos 2022-és és 2023-as OLED, QNED és más modelleket érintő „webOS Re:New Program” öt év alatt négy webOS verziófrissítést ígér.

LG-webOS-Re-New-Programm

Például egy idei LG TV, amire a webOS 24 van előre telepítve az elkövetkező öt évben megkapja a webOS 25, a webOS 26, a webOS 27 és végül a webOS 28 rendszert. Egy frankfurti rendezvényen az LG ismertette a 2022-es, 2023-as és 2024-es TV-k webOS frissítésére vonatkozó terveit. Ezt mutatja az alábbi táblázat.

Érintett termékek  Tervezett frissítés Frissített webOS verzió
2022-es OLED, QNED8K és talán más TV-k 2024 webOS 23
2025 webOS 24
2026 webOS 25
2027 webOS 26
2023-as OLED, QNED, UHD és talán más TV-k 2025 webOS 24
2026 webOS 25
2027 webOS 26
2028 webOS 27
2024-es OLED, QNED, UHD és talán más TV-k 2026 webOS 25
2027 webOS 26
2028 webOS 27
2029 webOS 28

Az LG a korábbiaknak megfelelően ezzel megerősítette, hogy a frissítések késése várhatóan nagyjából egy év lesz a legújabb TV modellekhez képest. Vagyis továbbra is a legújabb TV-k kiváltsága lesz a legújabb webOS verziói.

A cég szerint a késés oka, hogy így biztosítható a stabilitása és a teljesítménye, amikor a webOS újabb verzióját a régebbi hardverre telepítik. Ez a stratégia persze nyilvánvalóan a legújabb TV-kre való összpontosítást is szolgálja.

A webOS 24 jövő évi frissítésének részeként az érintett 2022-es és 2023-as LG TV-k is megkapják a Chromecast támogatást, így azok képernyőjére vezeték-nélkül továbbíthatóak médiatartalmakat okostelefonokról táblagépekről. Ezzel együtt a frissített webOS felhasználói felületen, teljes képernyőn több hirdetéssel jelenik majd meg.

Frissítés (2024. 02.12.):

Az LG TV-kben 10 éve megjelent webOS felhasználói felülete a népszerű kezdeti alsó sávról 2021-re teljes képernyősre változott. A webOS 24 dizájnja a webOS 23-hoz képest némileg változik. A felhasználói profilválasztó, az értesítések, a beállítások és a keresés gombok a baloldalra kerülnek. A felső részen egy nagyméretű reklámfelület található, alul pedig további öt reklámspot.

webOS_23-ill-webOS_24
Ballra webOS 23 / Jobbra webOS 24

 A webOS 24 másik újdonsága a második sorban megjelenő úgynevezett „Dinamikus gyorskártyák (Dynamic Quick Cards)” melyek attól „dinamikusak”, hogy a mutatókurzort rájuk mozgatva további funkciók jelennek meg.. Az LG szerint a kártyák az igényeknek megfelelően alakíthatóak, de nem világos, hogy ez mit takar.

A webOS 24-ben akár 10 felhasználói profil támogatott, igény esetén mindegyikhez egyedi PIN-kód tartozik. Az LG szerint minden felhasználói profilnak saját képbeállítása lehet, bár egyelőre nem tudjuk, hogy ez mennyire szabadon konfigurálható. Az USA-ban és Koreában egy firmware-frissítést követően a hangrendszer képes különböző beszédhangokat felismerni és automatikusan átváltani az adott felhasználói profilra.

A webOS 24 számos a fogyatékkal élőket támogató funkciót kínál, többek között új menübeállításokat, jelnyelvi avatarokat, távirányítós oktatóprogramokat és a problémák gyors megoldását segítő útmutatókat, köztük egy chatbotot. Lehetőség van szürkeárnyalatos nézésre is.

Most már az is tudott, hogy a webOS 24 frissítés részeként a Chromecast protokoll támogatását is megkapják az érintett 2022-es és várhatóan 2023-as LG készülékek, melyeken így videók, zenék és egyéb médiatartalmak oszthatóak meg okostelefonról, táblagépről vagy számítógépről.

Ami a korábbi készülékek webOS frissítését illeti, az LG azt is megerősítette, hogy a 2022-es modellek négy webOS platformfrissítést kapnak majd. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a most webOS 22 platformot alkalmazó készülékek először webOS 23-ra frissülnek, majd még idén megkapják a webOS 24-et, jövőre a webOS 25-öt, végül 2026-ban a webOS 26-ot. Az LG a korábbi modellek webOS frissítését az új modellekhez képest csak némi késéssel adja majd ki, hogy kiküszöbölje az esetleges szoftverhibákat.

A 2022-es OLED és Lifestyle TV-k webOS 23-ra frissítésének március 1-ig tartó bétatesztelési programja már zajlik, akár csatlakozni is lehet ahhoz. Ha minden a tervek szerint halad a bétaprogram március 1-jei zárásával megkezdődik a nyilvános közzététel. A felhasználó dönti el, hogy frissíti-e a webOS-t vagy sem.

2024. január 3.:

A CES 2024 előtt az LG a 2024-es QNED TV-k és OLED TV-k bejelentésében úgy fogalmaz: „A webOS Re:New program-mal az LG frissítést kínál webOS okos TV platformjának legújabb verziójára, hogy még több okostévé-tulajdonos számára biztosítsa a legmodernebb felhasználói élményt a következő öt évre.” Vagyis a webOS 24-el előtelepített 2024-es QNED TV-k és OLED TV-k összes modelljéhez öt évig biztosított négy frissítés: 2025-ben webOS 25-re, 2026-ban webOS 26-ra, 2027-ben webOS 27-re, végül 2028-ban webOS 28-ra.

LG webOS frissítés

Az LG újabb bejelentése szerint pedig „2024 elején a webOS Re:New program a legújabb webOS frissítést elhozza az LG 2022-es OLED TV termékcsalád, az LG OLED Flex, az LG OLED Objet Collection Posé valamint az LG 2022-es QNED Mini LED 8K (QNED99/95 széria) minden modelljéhez a felhasználóknak az új TV-élmény örömét ígérve a következő öt évre. Ez a frissítés a jövőben világszerte több LG TV-re is kiterjed majd, hogy világszerte még több szórakozást és a TV-élmény sokoldalúságát  biztosítsa.” A bejelentés külön nem említi a fentieknek megfelelő 2023-as modelleket, de minden bizonnyal azok is megkapják majd a legújabb webOS frissítést.

Az LG nemrég tette elérhetővé a 2019-es és a 2020-as TV-khez azt a frissítést, amivel azok webOS nyitóoldala a webOS 6.0 felhasználói felületéhez hasonló teljes képernyős lehet. Ez valójában nem egy teljes frissítés hanem csak egy módosítás.

Az új programra „teljes frissítésként” hivatkoznak, vagyis többet kell biztosítania, de persze csak a szoftverfunkciókra korlátozódik, vagyis „nem terjed ki a TV hardver-teljesítményére, jellemzőire vagy tartósságára” – közli lábjegyzetben a cég.

Az LG csak azoknak küldi el a teljes frissítés elvégzéséről szóló értesítéseket, akik abba beleegyeznek, vagyis a frissítés nem lesz kötelező.

Az LG a webOS frissítés kapcsán minden bizonnyal azért változtat eddigi gyakorlatán, mert a jövőben, mint „okos életmódmegoldásokat kínáló cég” TV üzletágát átalakítva hirdetésekből és szolgáltatásokból kíván nyereséget termelni. A webOS frissítésével több felhasználóhoz tudja eljuttatni ezeket a szolgáltatásokat és hirdetéseket, ismétlődő bevételt generálva.

A bejelentés azt jelenti, hogy most már csak a Samsung Tizen az egyetlen olyan nagy TV-platform, amely nem kap frissítéseket. Az Android TV és a Google TV platformokat rendszeresen frissítik az ezt futtató készülékek és eszközök gyártói. Ugyanez igaz a FireTV-re és a Roku OS-re is, ahogy az Apple tvOS is rendszeres frissül az Apple TV dobozokon.

A webOS 24-ről a bejelentések az alábbiakat közlik:

„A webOS legújabb verzióját alkalmazva a felhasználók akár 10 egyéni profilt is létrehozhatnak az élmény testre-szabásához. Az LG legújabb okos TV-i még a felhasználók hangját is képesek felismerni a profilok alapján, és az átfogó használati előzményekből származó minták értelmezésével személyre szabott ajánlásokat kínálnak.

Az egyéni profilok alapján a felhasználók a legújabb webOS smart TV platformon testre-szabhatják a kezdőképernyőt és minimális erőfeszítéssel alakíthatják ki személyes beállításaikat. Így könnyedén hozzáférhetnek kedvenc szolgáltatásaikhoz és tartalmaikhoz és élvezhetik a személyre szabott Picture Wizard szolgáltatás előnyeit, amellyel a képminőséget saját ízlésüknek megfelelően állíthatják be.

Továbbá a webOS legújabb verziójának fő nyitó kezelőfelületi képernyője Dynamic Quick Card funkciót kínál szolgáltatásai gyors és könnyű eléréséhez, olyan egyedi csoportokba szervezve azokat, mint Home Office, Home Hub, Sport és Games.

A legújabb webOS-sel rendelkező LG 2024 okos TV-k együtt tudnak működni az okosotthon IoT interoperabilitásának univerzális szabványa, a Matter által támogatott okosotthon eszközökkel. A legújabb LG TV-k a mobileszközökkel való jobb kompatibilitás érdekében támogatják az Apple AirPlay 2 és a Chromecast technológiát is, így a felhasználók könnyedén átvihetnek tartalmakat egy eszközről az ultra-nagy képernyőre, és így kivételes otthoni megtekintést tesznek lehetővé.

A különböző nehézségekkel rendelkező egyének felhasználói élményének fokozása érdekében az LG TV-k számos akadálymentesítési funkciót kínálnak a Quick Card (gyorskártya) akadálymentesítési szekciójában. Ez azt jelenti, hogy mostantól mindenki könnyedén megtalálhatja az elérhetőségi funkciókat a kezdőképernyőn, benne a fogyatékosokat támogató hasznos szolgáltatásokat is. Emellett távirányító-oktatóanyagok és chatbot-szolgáltatások segítik a felhasználókat, hogy pusztán beszédhangjukkal érjék el a szolgáltatásokat.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .