LG: hivatalos bejelentés a QNED MiniLED TV-kről

Az LG bejelentette a közel 30.000 apró QNED MiniLED alkotta háttérvilágítással rendelkező kiemelkedő csúcsfényességű és magas kontrasztarányú első LCD TV-it.


Az LG még a CES 2021 előtt bejelentette új csúcs LCD TV-it, köztük a 218 centis (86 hüvelykes) 8K QNED MiniLED TV-t.

A kiadott sajtóközleményben Nam Ho-jun, az LG Home Entertainment Company kutatás-fejlesztési igazgatója úgy fogalmaz: „Új QNED szériánk egy prémium otthoni szórakoztató opció, mely bővíti és javítja az LCD TV terét, és újabb fantasztikus tévénézési lehetőséget kínál a fogyasztók számára. Ezek a TV-k olyan élményt nyújtanak, amely megkülönbözteti őket a többi LCD TV-től, és beszédesen igazolják elkötelezettségünket az innováció és színvonal előremozdítása iránt.”

Az új csúcsmodellek 100/120 Hz képfrissítésű 8K LCD panellel rendelkeznek majd, de lesznek a kínálatban szintén 100/120 Hz-es 4K LCD paneles modellek is.

Az LCD TV-k képminősége terén óriási előrelépést ígérnek a legújabb LG TV-k. „A kvantumpont és NanoCell technológiáknak köszönhetően a fényforrásként Mini LED-ekkel (rendelkező készülékek) fényesség és kontraszt tekintetében messze felülmúlják a hagyományos LCD televíziókat. A 2021-es termékskála 10 új 4K és 8K modellt tartalmaz, képernyőméretek akár 86 hüvelykig (218 cm) terjedő széles skáláját lefedve.”

Az LG QNED MiniLED TV-k elnevezésében a „QNED” a „Quantum Nanocell Emitting Diode” rövidítése. Ennek hangzása nagyon hasonló, mint a legfőbb versenytárs csúcstévéihez eddig használt „QLED”, de a megtévesztésnek itt még nincs vége.

Az új LG csúcs LCD TV-kben a panel háttérvilágítására szolgál a közel 30.000 QNED MiniLED, vagyis ennek nincs sok köze a Samsung által fejlesztett QNED displaytechnológiához, amiben a saját fényt kibocsátó képpontokból álló QD-OLED képernyőkhöz képest nagyobb hatásfokot, jobb képfényességet, hosszabb élettartamot ígérő kék fényforrásként Gallium-nitrid (GaN) alapú úgynevezett nanorúd LED-ek váltják ki az OLED-eket. A MiniLED TV-k természetesen a mikro LED (MicroLED) TV-ktől is eltérnek.

Az LG közlése szerint az új 218 centis (86 hüvelykes) 8K LCD TV háttérvilágításában alkalmazott közel 30.000 apró LED-et kb. 2.500 szabályzott fényerejű blokkra vagy zónára osztva a fény és a színek pontosabban kontrollálhatóak a jobb kontraszt érdekében, az LG szerint akár az 1.000.000:1 dinamikus kontrasztarányt is elérve.

Ez persze még mindig messze van a cég OLED TV-inek képdinamikájától – főleg az utóbbiak tökéletesen mély feketéje miatt -, de jelentős ugrás az LG korábbi többzónás fényszabályzású LCD TV-ihez képest.

A cég persze egyértelművé teszi, hogy 2021-es TV választékában továbbra is az OLED TV-k képviselik az igazi csúcsot. „A saját fényt kibocsátó képpontokat kínáló 8K OLED-el, mely 100 millió feletti részpixellel biztosít tökéletes feketét, végtelen kontrasztot, egyetlen jelenlegi display technológia sem mérhető az OLED-hez. A Mini LED azonban minden eddigi LCD TV legjobb képminőségét kínálja, és lenyűgöző új lehetőség a nézői élmény javítására törekvő fogyasztók számára” – áll az LG közleményében.

Hírek szerint új MiniLED TV-k a Samsung kínálatában is megjelennek már 2021-ben.

Az új LG QNED MiniLED LCD TV-ket hivatalosan január 20-án, a virtuális CES 2021-en mutatják be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .