Május végén piacon a Blu-ray, de nem tudni mikor lesz PlayStation 3

1. Oldal

A Blu-ray Disc (BD) éppen két hónappal a vetélytárs HD-DVD nagyfelbontású lemezformátum után, formálisan május 23-án debütál Amerikában. A PlayStation 3 (PS3) játékkonzol tavaszra beígért megjelenése azonban még bizonytalan.


A május végén megjelenő nyolc Sony Pictures Home Entertainment katalógus mozi 25 dollár, a négy Lionsgate műsoros lemez 30 és 40 dollár közötti áron lesznek kapható. Az első új kiadású Blu-ray formátumú filmet a Sony 30 dollárért kínálja majd, s ez az Underworld: Evolution lesz, mely a DVD változattal együtt jelenik meg koranyáron.

A lemezek egy időben érkeznek a Samsung és a Pioneer Blu-ray lejátszóival, de további BD hardverek megjelenéséről még nem tudni. A bejelentés szerint a két említett lejátszót mások mellett „rövidesen követi” a Sony lejátszója is. Ha ez így lesz, akkor úgy tűnik a Sony eltér eredeti stratégiájától.

Sony_BDP-S1.jpg
Eredetileg a Sony az első Blu-ray filmeket a PS3 indulásakor kívánta megjelentetni, és miután az már fut, tervezte csak asztali Blu-ray lejátszó piacra vitelét.

Egyre több spekuláció lát azonban napvilágot arról, hogy a PS3 indulása késhet, és az akár áthúzódhat a jövő évre is, bár a Sony szóvivői hivatalosan még mindig az idei tavaszi megjelenésről beszélnek konkrét időpont és területi megjelölése nélkül.

Sony_PS3.jpgAz első negatív jelzés a Merrill Lynch elemzői által február 17-én publikált kutatási feljegyzés volt, mely szerint a PS3 anyag és alkatrészköltsége akár a 800 dollárt is elérheti, és a gyártási problémák okozta késlekedésre is utalt. A cég elemzője, Joe Osha szerint: „A PS3 elindulása 6 és 12 hónap között késhet, melynek eredményeként Japánban ősszel, az USA-ban 2006 végén vagy 2007 elején kerülhet rá sor”. Majd hozzátette „a Sony a PS3 tervezésekor olyan döntéseket hozott, melyek egy drága és nehezen gyártható terméket eredményeztek, és azt gondoljuk, hogy ezeknek a döntéseknek a következményei most derülnek ki.”

A Sony Computer Entertainment (SCE) tisztségviselői pedig arra utaltak, hogy a Blu-ray technikai specifikációjának késedelme a PS3 ütemtervét is feszíthetik. Szóvivőjük február 20-án azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy „A lehetséges legutolsó percig várunk, de az elindítást hátráltathatja, ha rövidesen nem döntenek”.

A múlt hét végén aztán az SCE már ragaszkodott hozzá, hogy a PS3 elindulását semmi nem befolyásolja, és a korábbi konzoljaik késésével kapcsolatos spekulációk is alaptalannak bizonyultak.

A PS3 megjelenése a Blu-ray formátumot támogató stúdiók számára is fontos – néhányan kifejezetten a játékkonzol Blu-ray lejátszási lehetősége miatt álltak a formátum mögé. Stúdió források szerint néhány esetben a műsoros Blu-ray lemezek megjelentetését a PS3-hoz időzítették, és a késlekedés ezen tervek megváltoztatásához vezethet.

A stúdiók aggodalmait megelőzendő a Sony Computer Entertainment America elnöke Kaz Harai múlt héten Kaliforniába utazott, ahol a Blu-ray Disc Assn. rendes találkozóját tartották. Bár nem ezen a találkozón, de összefutott a Disney, 20th Century Fox, Warner Home Video és más stúdiók vezetőivel, hogy összefoglalja számukra miként halad előre a PS3. Stúdióforrások nem voltak hajlandóak feltárni mi hangzott el, de megnyugtatónak tartották a hallottakat. „Túl sok jelentőséget nem tulajdonítunk a Merrill Lynch jelentésének” mondta az egyik stúdióvezető.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 30 dollár lesz egy műsoros Blu-ray Disc
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)
CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .