Marantz UD9004: a Blu-ray és SACD lejátszó monstrum

1. Oldal

A Marantz közel 1,8 millió forintba kerülő, 19,2 kilós referenciaminőségű audió és videó lejátszást kínáló készüléke a gyártó csúcskategóriás SACD lejátszójának és egy magas technológiai szintű Blu-ray lejátszó kombinációja.
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Marantz új, UD9004 új, BD-Live (Profile 2.0) funkcionalitású univerzális készüléke kivételes lejátszott kép- és hangminőséget ígér pörögjön benne akár CD, SACD, DVD-Video vagy Blu-ray lemez.

A videoáramkör szívében az elismerten professzionális képminőséget nyújtó Silicon Optix REALTA HQV videoprocesszor működik. Ez többek között pixelenkénti váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítást és 1080p felskálázást végez a szabványfelbontású DVD képeken 10-bites feldolgozással, valamint részletgazdagítást és digitális zajcsökkentést. Az analóg kimeneti videojelet egy 297MHz/12-bites video D/A konverter állítja elő, a 1080/24p képjel még tökéletesebb, tisztább továbbítása érdekében pedig az UD9004 képes különválasztani a digitális audio- és a videojeleket két HDMI kimenetén. Ez az „AV Pure Direct” mód minimalizálja az együttfutó jelek negatív hatását, és a kevesebb processzálás révén rövidebb jelútnak köszönhetően csökkenti a jel degradációját.

MARANTZ_UD9004_2.jpg
A Marantz különös figyelmet fordít a hangminőségre, ezért az UD9004 belsejében három elkülönülő vörösréz házban helyezkednek el az audió, a videó és a teljesítményellátó áramkörök, hogy tökéletesen árnyékoltak legyenek az érzékeny audió komponensek. Az audiorész egyébként a gyártó nagyra értékelt SA-7S1 SACD csúcslejátszójából származik, és négy különálló áramköri lapból áll – köztük két dedikált áramkör az XLR szimetrikus kimenetekhez -, hogy elkerülhető legyen az áthallás. Az összes csatorna áramköreiben használják a gyártó híres HDAM-SA2 (Hyper Dynamic Amp Module) technológiáját, gyors, pontos és nagy sávszélességű erősítést biztosítva. A nagyfelbontású hangformátumokat egy nagyteljesítményű 32-bites lebegőpontos Analog Devices DSP dolgozza fel, és dekódolja magas minőségű sokcsatornás LPCM jellé.

Az audiolejátszás tovább javítható a „Pure Direct” módban, amely a lehető legjobb hangminőség érdekében kikapcsolja a videorészt és a kijelzőt is. A teljes minőség szempontjából ugyanolyan fontos a gyártó által újonnan fejlesztett precíziós lemezmeghajtó mechanizmus. Ennek rendkívül vékony alumínium présöntésű lemeztálcája és nagytömegű lemezbefogója rendkívül pontos működést kínál, míg az erős cink ház és a szigetelt kétrétegű burkolat az összes vibrációt kiküszöböli.

A tankszerű házfelépítés tovább csökkenti a mechanikai torzítást. Az alaposan megerősített ház vastag alaplapon és réz lábakon nyugszik fenntartva a mechanikai stabilitást és így hangminőséget. Valójában a teljes készülék tömege jelentős, 19,2 kilogramm.

A Marantz UD9004 augusztustól lesz kapható az európai országokban, közel 1,8 millió forintnak megfelelő áron, de a hazai forgalmazásról egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó linkek:

Marantz NR1501: a csupán 9cm magas AV vevőerősítő
Marantz UD9004: rövidesen bemutatják a Blu-ray/SACD lejátszót
Marantz BD7003: a gyártó második Blu-ray lejátszója
Marantz: új 2008-as felső-középkategóriás AV vevőerősítők az IFA-n
Marantz: új processzor-előerősítő és végfokozat a csúcskategóriában
Marantz BD8002: luxuskategóriájú Blu-ray Disc lejátszó 2008 végére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .