MediaTek Pentonic: okos TV chipek a Dolby új képtechnológiáival

Az új MediaTek Pentonic rendszerchipek (SoC) már támogatják az árnyalati részleteket gazdagító Dolby Vision IQ Precision Detail technológiát és a Dolby Vision játékot is.


A csúcstévék új rendszerchipje a MediaTek Pentonic 2000 után most arról tett bejelentést a MediaTek, hogy első TV SoC szállítóként a 8K és 4K okos TV-khez készülő Pentonic szériájú chipjei támogatni fogják a Dolby Vision IQ Precision Detail technológiát és a Dolby Vision játékot is.

MediaTek_Pentonic_SoC

A Dolby Vision IQ Precision Detail képjavítási technikáját elsőként az LG 2022-es csúcskategóriás TV-i implementálják „Precision Rendering” elnevezéssel. A technológia a Dolby Vision tartalmak világos és sötét képrészeinek több árnyalati részletet képes kihozni, ezzel további textúrát és mélységet adva a képhez.

Alex Chen, a MediaTek TV Business ügyvezetője szerint: „iparágvezető chipjeinkkel párban a Dolby elképesztő kép- és hangtechnológiával a MediaTek és a Dolby elérhetőbbé teszi az igazán magával ragadó és moziszerű szórakoztató élményeket. A MediaTek Pentonic széria megkönnyíti az OEM-gyártók számára, hogy a 8K és 4K okos TV-k következő generációjába elhozzák a Dolby Vision IQ Precision Detail-lel.”

A tavaly az Xbox Series X/S konzolokon már működő Dolby Vision HDR képminőségű játékot egyelőre a TV-k többsége még nem támogatja. Ez alól csak az LG egyes csúcskategóriás TV-i kivételek.

A MediaTek bejelentése szerint az idei év második felétől elérhető Pentonic szériájú SoC-k lesznek az elsők, amelyek támogatja a Dolby Vision játékok előnyeit, azaz a 4K120Hz képfelbontást és képsebességet, az ALLM, VRR funkciókat és a csökkentett késleltetést (a Dolby Vision játék képmódot).

A bejelentés úgy fogalmaz: „A MediaTek Pentonic a játékmenetet is javítja a Dolby Vision játékhoz tervezett funkciók támogatásával. Ez olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyeket a TV OEM-ek kínálhatnak majd ügyfeleiknek, mint a Dolby Vision játék 4K 120 Hz-en. Emellett a Pentonic chipek tovább javítják a késleltetést és a kép jobb megjelenítését a Dolby Vision játék során az automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM) és a változó képfrissítési gyakoriság (VRR) révén, hogy jelentősen javítsa játékélményt a játékosok számára.”

A cég korábbi állítása szerint „világszerte a tévék több mint 60%-át MediaTek hajtja”, köztük a Panasonic, a Philips, a Samsung és a Sony tévéit is. Más TV-k Realtek chipet, egyedi SoC-t vagy más megoldást alkalmaznak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .