MediaTek Pentonic 2000: új rendszerchip a csúcstévékhez

A okos TV-k többségének rendszerchipjét szállító MediaTek új Pentonic 2000 SoC-je támogatja a 8K 120Hz képmegjelenítést, az AV1 és elsőként VVC videók dekódolását is.


A MediaTek Pentonic 2000 rendszerchip az okos TV-khez tervezett új Pentonic SoC család első és legnagyobb tudású tagja, amibe egyebek mellett nagy teljesítményű mesterséges intelligencia (AI) motorokat, mozgásmegjelenítés-javítást (MEMC), VVC dekódolást és kép-a-képben technológiát integrálnak az új generációs csúcs 8 TV-k működtetéséhez.

MediaTek Pentonic 2000

A közlemény szerint: „A Pentonic 2000 a világ első a TSMC N7 (7 nm-es) eljárásával gyártott kereskedelmi TV chipje, ami páratlan teljesítményt és energiahatékonyságot biztosít. Ez a minden egyben chip támogatja a 8K 120Hz-es képernyőket, és még a 144Hz-et is játék PC hardverekhez és a kilencedik generációs konzolokhoz. A Pentonic 2000 az első chip integrált 8K 120Hz-es MEMC motorral. A chip beépített nagy teljesítményű MediaTek APU-ja (AI processzor) hajtja meg a MediaTek új 8K AI-Super Resolution technológiáját, ami intelligensen skálázza fel az alacsonyabb felbontású tartalmakat a képernyő natív felbontására, miközben valós idejű képminőség-javítást is végez.”

A MediaTek azzal büszkélkedik, hogy „a chip belsejében található a TV-ipar leggyorsabb CPU-ja és GPU-ja, amit egy ultraszéles memóriabusz és ultragyors UFS 3.1 tároló táplál”. Ezt az állítást némileg árnyalja, hogy a MediaTek jelenlegi rendszerchipjei teljesítményben messze elmaradnak az új Apple TV 4K A12Bionic (7 nm), az első Apple TV 4K A10X (10 nm), de még az új NVIDIA SHIELD TV eszközök Tegra X1+ chipjeitől.

A Pentonic 2000 a 8K 120Hz-es kép, a 144Hz-es a PC-s játék, az integrált MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation vagyis mozgássimítás) mellett, a HDMI 2.1 csatlakozást, a Dolby Vision HDR videót, a Dolby Atmos hangformátumot, az ATSC 3.0 digitális műsorszórást, a kép-a-képben és a kép-kép mellett megjelenítést, a WiFi 6E szabványt, az 5G mobilokat és az AV1 dekódolást is támogatja. Emellett ez az első okos TV SoC, ami képes dekódolni a H.266 „Versatile Video Coding” (VVC) videókat is.

A MediaTek elmondása szerint chipjei világszerte több mint kétmilliárd TV-ben működnek, többek között a Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony, és a Xiaomi készülékeiben, valamint az Amazon és a Roku streaming eszközeiben.

Az új MediaTek Pentonic 2000 tehát az új csúcs 8K TV-ket fogja működtetni, amelyek várhatóan 2022-ben jelennek meg a világpiacon.

A rendszerchip jellemzőit lásd: MediaTek Pentonic 2000 Infographic (PDF).

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .