Mégis lesz HD DVD-vel szerelt Xbox?

1. Oldal

A Toshiba és a Microsoft új, szórakoztatóközpontnak szánt Xbox-on dolgoznak, mely nemcsak HD DVD meghajtót tartalmaz majd, de nagykapacitású merevlemezt is, és új szoftverével az eddigi médiacenter funkciókat is erősítik benne.
xbox_hd-dvd.jpgAz új készüléket a Sony PlayStation 3 (PS3)-ra adandó válasznak szánják, ami a Blu-ray lemezeladások legfontosabb hajtóereje. Az amerikai PS3 tulajdonosoknak ugyan csak alig felel néz Blu-ray filmeket, de a Sony egy a márkával kapcsolatos Ausztráliában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban elvégzett felmérése szerint, a legfőbb ok amiért ezen országokban PS3-at vesznek az, hogy Blu-ray lejátszót is tartalmaz.

A GFK legfrissebb piackutatása ráadásul azt mutatja, hogy az Xbox 360-hoz kapható külső HD DVD lejátszó nem fogy valami jól. Az sem mellékes, hogy a PS3-nál jóval korábban megjelent Xbox 360-ról költségcsökkentési okokból lehagyták a ma már szinte minden HD képmegjelenítőn megtalálható HDMI csatlakozót. Ezt a hiányosságot a most október végén megjelenő a Xbox 360 Arcade már pótolja.

Az új Xbox készüléket szórakoztatóközpontnak szánják, ami a játék mellett átfogó vezeték-nélküli lehetőségeket és 1080p videolejátszást is kínálna. Szó van róla, hogy kettős HDTV vevőt, EPG funkciót is tartalmazna a készülék, és egy MP3 lejátszó dokkoló csatlakozót is. Egy a 17 érintkezős iPod csatlakozóhoz hasonló, nyílt dokkoló port szabványának kifejlesztéséről is folynak tárgyalások, amit aztán minden gyártó használhatna.

A Toshiba számára az új Xbox készülék sikere a Sony-val és a Blu-ray Disc támogatóval szembeni formátumháború szempontjából kritikus. Egy vezető Toshiba tisztségviselő nyilatkozata szerint számukra fontos egy beépített HD DVD meghajtóval rendelkező Xbox, és együtt dolgoznak ezen a Microsoft-al, mely felismerte, hogy annak többnek kell lennie, mint egy játékgépnek. A készülék egy változata a Toshiba márkaneve alatt is forgalomba kerülhetne.

A Microsoft számára nagy problémát jelent a jelenlegi Xbox 360 által termelt hő és zaj kezelése, de az új készülék filmlejátszás közben már halkan működne. A Toshiba ezen a téren rengeteg tapasztalattal rendelkezik a notebook számítógépek és „csendes” meghajtóik fejlesztése révén. A legtöbb iPod-ban például jelenleg Toshiba meghajtók működnek. Az új Xbox platformra való áttérés azért is jó lenne a Microsoft-nak, mert az minden bizonnyal megbízhatóbb lenne, mint az Xbox 360, mely ebből a szempontból nem dicsekedhet túl szép eredményekkel.

Az új Xbox készülék várhatóan 2008 végén vagy a 2009-es CES-en kiállításon mutatkozhat be.

Kapcsolódó linkek:

PlayStation 3: új, kedvező árú modell és csökkentett árú indulócsomag
Microsoft: Xbox 360 nagyobb HDD-vel és HDMI-vel
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára
Microsoft Xbox 360: 1080p lejátszás az új rendszerfrissítéssel
Versenyben a HD lejátszás alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .