MinDig TV: frekvenciacserék további negyven DVB-T adónál

1. Oldal

Az NMHH az Európai Unió határozatának megfelelően, a 790-862 MHz-es digitális hozadék sáv felszabadítására újabb 40 digitális földfelszíni televíziós adó frekvenciacseréjét rendelte el, amelyet az Antenna Hungária novemberben hajt végre.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatát végrehajtva folytatja a „digitális hozadék” sáv felszabadítására a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. A folyamat utolsó lépcsőjeként az NMHH 40 digitális földfelszíni televíziós adónál frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

MinDigTV_frekvenciacsere2_erintett_teruletek.jpg
Az Antenna Hungária az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét egyaránt érintő összesen 54 frekvencia cseréjét 2013 novemberében hajtja végre. Budapest, Csongrád, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék kivételével az összes többi megye részben vagy egészben érintett a frekvenciacserékben. 14 adó körzetében csak a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornákat, míg 40 adónál a MinDig TV és a MinDig TV Extra Alapcsomag fizetős csatornákat is érinti a változás.

Az Antenna Hungária tervei szerint a digitális adók áthangolására az alábbi táblázatban megjelölt napokon kerül sor, amikor néhány órán keresztül a digitális sugárzás szünetel majd.

MinDigTV_frekvenciacsere2.gif
A felsorolt 40 adótelephelyen kívül a következő nyolc adónál is néhány órán keresztül szünetel a MinDig TV és a MinDig TV Extra csatornák sugárzása:
november 5.: Szilvásvárad, Domaháza, Felsőgagy, Gömörszőlős, Hernádpetri, Kissikátor és Parasznya;
november 14.: Mecseknádasd.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőkészüléket (a DVB-T vevődekódert vagy a TV-t). A készülékek többségénél manuálisan kell elindítani az újrahangolást, ha nem jelennek meg az eddigi csatornák.

A frekvenciacserék nem érintik a digitális adók lefedettségét, tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV Plusz: az Antenna Hungária hibrid TV-s tesztadása
MinDig TV: frekvenciacserék tizenkilenc DVB-T adónál
MinDig TV: év végéig még 25 új adó kezd DVB-T sugárzást
MinDig TV: jó ütemben halad a digitális átállás
Teljes lesz a hazai digitális átállás 2013. október 31-étől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .