Samsung: 2021-ben várhatóan indul a QD Display gyártás

A Samsung Display bejelentette, hogy elkezdte az új generációs kvantumpont QD Dispaly TV képernyők gyártóberendezéseinek telepítését a dél-koreai Asan városában lévő üzemében.


A The Korea Herald számol be arról a július 1-én lezajlott ünnepélyes aktusról, amelyen a Samsung Display bejelentette a QD Display gyártóberendezések telepítésének megkezdését. A ceremónián elhangzott, hogy a QD-OLED gyártósor várhatóan már az év végén kész a működésre, és a tesztüzem fokozatosan a következő év elejétől kezdve indul.

A Samsung Display tavaly októberben jelentette be, hogy 13 billió wont (kb. 3.400 milliárd Ft) invesztál annak a tervnek részeként, mely LCD gyártósorait a korszerűbb QD-OLED displaypanelek előállítására állítja át. Az akkori tervek szerint a beruházás öt év alatt, 2025-ig valósulna meg.

A jelenleg kapható OLED TV-kben kizárólag az LG Display által gyártott White OLED technológiájú paneleket használnak. Ezektől eltérően a QD-OLED kék OLED-eket valamint a vörös és zöld pixelekhez kvantumpontok (QD) alkotta színkonvertereket alkalmaznak. Kicsit későbbre várhatóak a QNED képernyők, melyekben kvantum nanoemissziós LED-ek világítják meg a QD színátalakítókat.

Elemzők szerint a QD displaytechnológiák jobb színtelítettséget biztosítanak, miközben a mostani OLED TV-khez hasonlóan mélyek lesznek a feketék és magas a kontrasztarány.

Egy korábbi DCSS elemzés szerint a QD-OLED gyártás költséghatékonyság szempontjából is előnyben lehet az LG Display jelenlegi White OLED technológiájával szemben. Az utóbbi négy fénykibocsátó rétegéhez képest a QD-OLED panelek csupán két ilyen réteget használnak majd, s így a panel szerkezete csak 13 rétegből áll, míg az LG Display OLED panelje 22 rétegből. Ez pedig kevesebb rétegfelviteli fázist, jobb gyártási kihozatalt és kevesebb anyagköltségeket jelenthet. Becslés szerint egy négyzetméter QD-OLED gyártásához körülbelül 26 dollárba (kb. 8.200 Ft) kerülnek majd az anyagok, míg a White OLED gyártás egy négyzetméterének csaknem 95 dollár (kb. 29.000 Ft) az anyagköltsége. Ráadásul mikorra teljesen kiépül és működik a Samsung Display QD display gyártása, annak kapacitása valószínűleg fölülmúlja majd az LG Display hasonló kapacitását.

Mindezek jelentős előnyt jelenthetnek az árképzés szempontjából a Samsung Display számára, ami megkönnyítheti a panelek eladását más TV gyártóknak, mint amilyen például a Sony vagy a Vizio.

Ugyanakkor valószínű, hogy az LG Display sem tétlenkedik a QD-OLED display kutatása és fejlesztése terén.

A Samsung Display zárt ajtók mögött meghívottaknak már bemutatta QD-OLED prototípus képernyőit az idei CES alkalmával. A demonstrációról szóló források szerint az általuk látott QD-OLED képernyő jobb színreprodukcióval és szélesebb nézőszöggel rendelkezett, mint a rivális LG Display OLED TV, de nem nyújtottak ugyanolyan mély feketéket és állítólag jobban is a melegedtek. Az első prototípus QD TV képernyőkről már képek is megjelentek.

Mivel a Samsung Display 2020 végére teljesen beszünteti az LCD panelgyártást a márka QLED és más LCD TV-ihez szükséges paneleket elsősorban a kínai TCL alá tartozó China Star optoelectronics Technology (CSoT) és a tajvani AU Optronics (AUO) panelgyártóktól fogja beszerezni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .